”Jag är inte nån fotbollsgalning”

Assyriskas succémålvakt om livet utanför planen, proffsdrömmarna och bördan att leva upp höga förväntningar

Foto: MATS STRAND
REALIST Erland Hellström har inlett den allsvenska säsongen övertygande mellan stolparna i Assyriska. Den 190 centimeter långe målvakten hoppas på ett sensationellt år men säger samtidigt att världen inte går under om det inte skulle bli så. "Man måste vara realist mitt uppe i allting" säger han.
FOTBOLL

SÖDERTÄLJE

Det har gått en vecka sedan skrällen i Göteborg och fotbolls-Sverige har börjat förstå att Assyriska bör tas på allvar i allsvenskan.

Vad det nu betyder, det där med "att tas på allvar".

Erland Hellström, 24, är kanske rätt man att förklara.

Han har aldrig fått göra annat än bevisa att han duger, att han står på egna ben.

Sportbladets Peter Wennman möter Assyriskas Erland Hellström.

Vi sitter på ett kylslaget Bårsta IP kvällen innan den "riktiga" hemmapremiären, mot Halmstad idag, och det lyser i ögonen på Erland när vi snackar om stora målvakter genom åren: om såna som Schmeichel, Peruzzi, Buffon, Kahn, Casillas, Cech och andra.

Vi kunde pratat om svenska hjältar som Ronnie Hellström också.

Men det känns inte bra.

Så fort pappa Ronnies namn kommer på tal drar ett trött, dystert stråk över Erlands ansikte och även den uslaste amatörpsykolog skulle begripa att här är det känsliga grejer på gång, här är vi ute på gungfly och trampar.

- Jag tycker inte om att prata om det. Jag är vuxen själv, säger Erland.

Det är lätt att förstå honom.

Analyserad och kritiserad

Han föddes i Kaiserslautern när farsan var superstjärna och från det ögonblick Erland bestämde sig för att gå i samma fotspår tiggde han egentligen om trubbel.

Jag menar: precis som om det inte vore svårt nog ändå att göra karriär som fotbollsmålvakt. Precis som om inte pressen på dagens burväktare skulle räcka och bli över.

Erland har redan, trots att han alltså bara är 24, blivit sönderanalyserad och kritiserad av media och supportrar. Och, naturligtvis: jämförd med Ronnie.

Klart att det står honom upp i halsen.

Det måste ha varit underbart att få hålla nollan mot IFK Göteborg. Hur har veckan varit?

- Stor skillnad mot åren i superettan. Större uppmärksamhet från alla håll och kanter.

Nu har hela Sverige fått se vad du går för.

- Nja, alltså...vi får väl ta det lilla lugna, serien har precis börjat. Men det kändes bra. Det var viktigt för oss att få veta att vi kan hålla tätt bakåt mot de bästa lagen. Så visst, man får passa på och njuta så länge man kan.

Var inte tillräckligt bra

Du har definitivt utvecklats sen du spelade i Hammarby.

- Jag var ju så mycket yngre då, så det är självklart. Jag stod en match guldåret, sen åtta matcher säsongen efter, men jag var inte tillräckligt bra. Jag fick lära mig mycket, men för att komma nånstans måste man ha mycket matcher. Man kan slita som ett djur på träningarna, men utan matcher står man och stampar.

Jag tyckte du var bra under dina två år i superettan, men många tvivlade på dig.

- Så har det oftast varit för mig och hela Assyriska: de som haft synpunkter har knappt sett oss spela. Men jag har sällan brytt mig om vad som skrivits i media.

Åjo, det har du nog.

- Jag tycker att jag har distans till fotbollen, det finns annat i livet.

Hur menar du då?

- Att jag inte är nån fotbollsgalning. Jag kollar till exempel inte så ofta på Premier League-matcher eller annan fotboll på tv. Klart att jag ser nån toppfight då och då ihop med kompisarna, men jag är inte så där hundraprocentigt engagerad. Jag tror det är viktigt att hålla den distansen.

Låter nästan lite...halvhjärtat.

- Nej, nej, missförstå mig inte...jag satsar stenhårt och vill verkligen ge mig själv och fotbollen en rejäl chans. Jag kör mycket på egen hand, tränar styrka och så vidare. Men jag menar att man måste vara realist mitt uppe i allting. Jag är väldigt tävlingsinriktad och hoppas att det här kan bli ett sensationellt bra år, men om det inte blir det får inte världen gå under.

Läser på högskola

Du bär väl på stora proffsdrömmar som de flesta andra?

- Jo, men jag vill inte hänga upp mitt framtida liv på drömmar. Jag pluggar företagsekonomi vid Södertörns högskola. Just nu måste jag erkänna att det går lite på halvfart, men det kommer att vara bra för mig efter karriären.

Det står i dina papper att du är 190 centimeter. Du måste ha skarvat lite.

- Nej då, jag är 190. Men jag är rätt smal. Jag kanske ser mindre ut.

Jag skrev att du skulle vara en superstjärna om du vore fem centimeter längre.

- Jag läste det. Men det där med längden har inte så fruktansvärt stor betydelse som det sägs. Jag är nog rätt lagom. Mellan 190 och 195 är perfekt för en målvakt. Är du för stor kan du bli för långsam. Själv känner jag mig rätt snabb.

Gillar Petr Cech

Såna som Buffon i Juventus och Casillas i Real Madrid är väl idealiska typer.

- Casillas? Han är betydligt kortare än jag! Men det är lätt att lura sig, han är så otroligt spänstig att han på nåt sätt ser större ut.

Har du nån annan favorit?

- Petr Cech i Chelsea. Man ska veta att det inte är lätt att stå i ett sånt stjärnlag. Det måste vara en oerhörd press på honom. Det krävs starkt psyke.

Det kanske krävs starkt psyke att stå i Assyriska också.

- Om du tänker på tränarbyten, gamla schismer och bråk runt laget så är det ingenting som har påverkat mig. Jag tycker det är synd att vissa saker har läckt ut alldeles för snabbt, men Assyriska är ändå en underbar förening att vara i. Jag känner stor tacksamhet mot människorna här, det har varit lärorika år som betytt en vändning för min karriär.

Som svensk är du i minoritet. Hur fungerar ni socialt ihop, mellan matcherna?

- Jag bor i Stockholm och har en annan vänskapskrets där. Men jag har fått massor av kompisar i Södertälje. Det är så många runt laget som är släkt...det är svågrar och kusiner och syskon, det är styrelsefolk och deras familjer, det är mycket trevligt.

Till sist, hur går det mot Halmstad idag?

- Vi får väl se, vi kan i alla fall inte skylla på förberedelserna. Jag tror vi har sett fyra videofilmer med Halmstad nu, den taktiska genomgången har varit minituiös. Vi vet alla exakt hur vi ska spela.

Det här är Erland Hellström:

Erland om...

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM