Ska bli hyllad - inte petad

Zoran Lucic lär av Cratz misstag: Tänkt mycket på det

1 av 2 | Foto: GUNNAR ASK, CALLE TÖRNSTRÖM
tog ÄREVARV När Sören Cratz för tre år sedan återvände till Söderstadion sprang han ärevarv inför den gamla hemmapubliken. Hans dåvarande arbetsgivare Helsingborg svarade med att ge honom sparken. I dag är det dags för Zoran Lucic att återse sina gamla fans.
FOTBOLL

I kväll möter han sin gamla publik på Stockholms Stadion.

Då räknar Zoran Lukic med att bli hyllad - men tänker inte göra en "Sören Cratz".

- Jag har funderat mycket på det och pratat med både styrelsen och spelarna i Öis och förklarat att det är dom jag jobbar för, säger Zoran.

För tre år sedan fick dåvarande Helsingborg-tränaren Sören Cratz sparken när han sprang ärevarv inför sin gamla Hammarby-publik på Söderstadion.

I kväll kan Zoran Lukic hamna i en liknande situation på Stockholms Stadion.

- Jag ska hitta ett sätt och visa min respekt för Sveriges bästa supportrar. Men det kanske inte blir på samma sätt som Sören (Cratz). Jag har funderat väldigt mycket på det och pratat med både styrelsen och spelarna i Öis och förklarat att det är dom jag jobbar för, säger Zoran.

Lång förberedelse

Det har gått ett knappt år sedan Zoran försvann från Djurgården. Han accepterade inte att bli andreman bakom Kjell Jonevret och lämnade klubben.

På måndag är han tillbaka på Stockholms stadion som tränare för Örgryte.

- Direkt efter matchen mot Elfsborg började jag förbereda mig för att möta djurgårdsfansen som jag vet respekterar och uppskattar väldigt mycket det jag gjorde i Djurgården.

- Till skillnad från många andra förstår djurgårdsfansen vad jag gjort för Djurgården och Djurgårdens spelare, säger Zoran i en liten känga till den styrelse som petade honom.

Han tror att återkomsten till Stadion blir svår.

- Mentalt och känslomässigt blir det här mitt svåraste moment i tränarkarriären.

Varför det?

- Jag var med om en fantastiskt sagolik resa med Djurgården. Nu står jag och leder ett annat lag. Den känslan är väldigt, väldigt svår att beskriva och acceptera.

Vemodigt möte

- Jag är ju fortfarande en hängiven djurgårdare och det blir lite vemodigt att spela mot sitt eget lag.

Öis-fansen behöver dock inte oroa sig, Zoran ska göra allt för rödblå seger.

Lojal mot Örgryte

- Absolut. Jag gör mitt jobb med Örgryte på bästa möjliga sätt; dels för mina spelare, dels för mig själv och dels för att vara lojal mot min nya arbetsgivare.

Enligt Öis klubbdirektör Mikael Petersson har klubben inte några synpunkter på om Zoran låter sig hyllas av djurgårdsfansen.

- Om Zoran blir hyllad är vi bara stolta. Det visar att vi har gjort att bra val av tränare, säger Mikael Petersson.

Robert Laul