Töfting: Är du bara tjugonio?

Carl Fhager, 30 - hjärnan bakom Häckens supervärvningar

FOTBOLL

GÖTEBORG

Stig Töfting reagerade på hans ålder när de sågs första gången.

Och nog ser han lite ut som en nyutexaminerad handelsskolestudent Carl Fhager, 30.

Men BK Häckens nye sportchef är ingen duvunge.

- Vi vill rita om fotbollskartan i Göteborg och utmana etablissemanget, säger Carl Fhager.

Namn: Carl Fhager. Ålder: 30 år. Civilstånd: Gift. Yrke: Sportchef i BK Häcken. Tjänstledig från sitt advokatuppdrag i ett år, till hösten blir det nya diskussioner. Fotbollsmeriter: Spelade som barn till seniornivå. Blev spelande tränare i Göteborgs Studenters IF. Som renodlad tränare var han med och förde upp laget från division nio till division fem. Som advokat har han arbetat med idrottsjuridiska frågor. Är expert på Fifa:s transferregler.

Vi träffas på ett trendigt fik i centrala Göteborg, på den sidan av hamninloppet som Carl Fhager är uppvuxen. Egentligen är han en främmande fågel på Hisingen, men känslan av tillhörighet växer sakta trots att den kostym han ofta bär smälter mer in bland bankfolket kring Nordstan än i kvarteren nära Rambergsvallen.

Carl Fhager är sedan oktober tjänstledig från sin advkatbyrå för att vara sportchef i BK Häcken. Men trots den ringa tiden som sportchef har han gjort sig känd i Fotbollssverige som mannen bakom värvningarna av Stig Töfting och Teddy Lucic.

Nu när värvningskarusellen snurrat klart har Carl mer utrymme för klubbens långsiktiga frågor, som varumärke och kärnvärden. Visionen - att etablera ett allsvenskt lag med mer publik och fler sponsorer - var lockbete när Häcken uppvaktade den unge advokaten med fotbollsjuridik som expertområde.

Ansvarade för spelarna

Har Häcken varit en för slätstruken klubb?

- Man har inte tidigare haft musklerna att göra en sådan här satsning, nu såg man att möjligheterna fanns. Men slätstruken? Nä.

Töfting och Lucic ja. Hur mycket är det Fhagers värvningar?

- När det gällde spelartillsättningen gick jag in och tog en större del, vid tränarvalet var jag mer ett bollplank. Jag fick en budget och vaskade fram namn. Tränaren, styrelsen och jag skapade tillsammans en prioriteringslista, sedan var det upp till mig att genomföra förvärven. Vi har värvat sex spelare för en miljon kronor.

- Men man behöver inte vara ett geni för att komma på att Teddy Lucic är en bra värvning...

Kläckte du idén om att värva Stig Töfting?

- Åke (Nilsson, ordförande) såg en rubrik "Töfting till Sundsvall". Vi snackade om det och det födde tanken. Sen slog jag en snabb signal till Stefan Lundin och så drog vi igång racet samma dag.

Har skriverierna om att han petats varit bra rent marknadsmässigt?

- Det är viktigt att Häcken blir en fråga kring fikaborden på arbetsplatserna i Göteborg och den diskussionen blev som företeelse positiv. Så ur ett marknadsmässigt perspektiv har Töfting-värvningen varit helt rätt för Häcken.

Finns Fredrik Söderström kvar på önskelistan?

- Det är svårt att säga att det finns utrymme i sommar, men min ambition är att för bra spelare som ska flytta hem så ska BK Häcken alltid vara ett alternativ. Och vi vinner mer och mer respekt.

"Ganska lugnt"

Du är ung i sammanhangen, får du respekt?

- Hade jag tokmisslyckats hade åldern nog kommit upp, men det har varit ganska lugnt.

Bland spelarna då?

- Stig reagerade - "är du bara 29", sa han när vi sågs. Han tyckte det var kul. Man får förtroende från spelarna för att man är i deras ålder, men det är inte lika naturligt att sätta gränser. Jag har talat med spelarna om det, det blir aktuellt främst i förhandlingslägen.

Carl Fhager har hållit utbildningar om Fifa:s transferregler och kunskapen gör honom trygg i de situationerna.

Finns det några kryphål i transferreglerna?

- Det är klart att man har lärt sig att hitta olika lösningar, men om det är kryphål eller sedvanligt vet jag inte. Men jag är medveten om hur Häcken ska undvika klavertramp.

I Häckens sportsliga ambitioner finns också planer på en ny arena eller en ombyggd Rambergsvallen och klubben uppvaktar kommunen.

Lillebror från Hisingen ska bli en storstadsklubb.

Och en ung advokat är på god väg att se till att det inte bara blir tomma ord.

Klubbens ambitioner

Petra Thorén