Jakten på Rosenberg

Här spanar Ajax på MFF:s stjärna: Finns stort intresse

1 av 5 | Foto: BILDBYRÅN
PÅ VÄG TILL HOLLAND Markus Rosenberg kommer allt närmare en proffskarriär utomlands. "Det finns ett stort intresse från Ajax", säger Markus Rosenbergs agent Martin Dahlin.
FOTBOLL

MALMÖ

Tre målgivande passningar när MFF vinner med 3-0.

Frågan är om det höjer Markus Rosenbergs värde...

...eller om han i praktiken redan är klar för Ajax?

- Jag vet ingenting. Jag vill försöka fokusera på mitt spel. Det är så lätt att bli splittrad, säger Mackan.

Att Rosenberg försvinner från Sverige i sommar är ingen djärv gissning.

Att nästa klubb blir holländska Ajax är snudd på lika logiskt. I går satt MFF:s sportchef för åttonde gången i år tillsammans med Ajax spion John Steen Olsen. Skillnaden i går mot tidigare gånger var att Rosenbergs agent Martin Dahlin klämt in sig mellan de två.

Blir multimiljonär

- Jag ringer dig sen, sa John Steen Olsen till Dahlin när han lämnade hedersläktaren.

Före matchen hade de två ätit middag tillsammans på restaurang.

- Det finns ett stort intresse från Ajax, säger Dahlin.

Frågan är hur stort? För Zlatan Ibrahimovic betalade Ajax 83 miljoner kronor, varav mindre än tio gick till Zlatan i så kallad signing fee.

Då hade Zlatan ingen agent. Hasse Borg förhandlade för både honom och klubben. Om Ajax i dag är berett att lägga upp lika stora pengar för Markus Rosenberg hamnar man snarare i närheten av en 50-50-uppgörelse som skulle göra Mackan till multimiljonär med en enda namnteckning.

"Känner ingen press"

Alla inblandade vill ha en på papper nedskriven lösning så snabbt som möjligt. Om inget sker innan transferfönstret öppnas i sommar blir det en stökig vår med ständiga rykten och frågor som bara skapar oro för alla.

- Självklart är det bäst om någon stor klubb vill komma med en lösning redan nu, säger Martin Dahlin.

- Klart att det hade varit skönt men jag känner faktiskt ingen press att jag måste sticka till sommaren. Jag trivs här och det går bra för laget, säger Rosenberg.

För intresserade storklubbar är tre målgivande passningar mindre värda än ett gjort mål. När Rosenberg köps så köps han för att han ska bli en målspottare.

"Måste göra mål"

- Tre assist var okej men sen var det inte mycket mer. Klart att det viktigaste är att vi vinner men jag måste göra mål i en sån här match.

Gefles hembackande imponerade inte på fjolårets skyttekung.

- Dom var inte bra men det är svårt att få till något djupledsspel så att jag kan sticka in bakom deras backlinje. Vi var på gång men det blir ofta svåra passningar.

Med god vilja kan man säga att han hade två målchanser men en hoppande boll förstörde hans bästa läge.

För Ajax övervakande danska ögon spelade det nog mindre roll. Holländarna vet vilken potential Mackan har och de vet att de måste agera snabbt innan de riktigt stora klubbarna börjar agera.

Läs också:

Stefan Alfelt