HIF har hittat rätt - i går bjöd laget på totalfotboll

FOTBOLL

HELSINGBORG

Allsvensk fotboll blir inte mycket bättre än så här en svinkall aprilkväll.

HIF bjöd på totalfotboll - vad annat kan man kalla det när matchens tre mål görs av tre olika försvarsspelare? - men efteråt diskuterades mest "Graulundproblematiken".

Hur många matchers avstängning får den vasse dansken för sitt röda kort i cupmatchen mot Enskede och vem ska ersätta honom på topp?

Frågan är hur många matcher Graulund blir avstängd.

Domarens rapport talar om att Graulunds först stämplar en motståndare med sin vänsterfot och sen följer upp med att sätta högerfotens sula i magen på den liggande motståndaren.

Dömer man efter en sån rapport kan tre matchers avstängning tyckas rimligt. Ser man däremot händelsen på Tv4:s film från matchen ser attacken helt vettlös ut och värd ett minst dubbelt så långt straff.

Svårt beslut

Peter Graulund skickar in sin version av händelsen i dag och i morgon fattar nämnden beslut om det ska bli en "normal" avstängning eller en rekordlång. Ett svårt beslut eftersom det också innebär ett svar på den viktiga frågan när hur och om filmer från av fotbollen icke kontrollerbara tv-bolag eller privatpersoner ska få vägleda de beslutsfattande.

För Peter Swärdh handlar det oavsett vilket om att hitta en lösning som låter HIF fortsätta att fungera som det kvalitetslag man just nu är.

Väljer Peter Swärdh Gustaf Andersson på topp får HIF ett anfallsspel mer likt det nuvarande än om han låter spännande target playern Olivier Karekezi få chansen. Antingen djupledsspel - eller mer kraft och nickstyrka längst fram. Båda varianterna är dock såpass bra att de oavsett lösning knappast bör sänka HIFs slagkraft mer än ytterst marginellt. Även om Graulund med sitt effektiva löpande är en av nyckelspelarna i HIFs offensiv.

Atiba var suverän

Helsingborg har hittat rätt i sin nya

4-2-3-1-taktik.

Tredje raka segern. Tät defensiv och lysande anfallsfotboll. Tre mål gjorda av försvarsspelare. En lekande Thando Mngomeni. En Andreas Dahl som var överallt där det behövdes för att säkra defensiven och vända spelet.

Och så en suverän Atiba Huchinson.

Bättre match har ingen gjort i årets allsvenska.

Atiba var överallt, vann bollar, byggde upp anfall och gick på avslut. Hans väggspel med en direktvolley som gav Erik Wahlstedt läget att göra sitt snygga mål på var en högklassig prestation.

Fullt med spioner på läktaren

Det fanns fullt med spioner för utländska proffsklubbar på läktarna och de flesta var nog där för att titta på den store försvarstalangen Andreas Granqvist och/eller alltmer framfusige vänsterbacken Christian Järdler.

Bägge var mycket bra men jag tror nog att de flesta av spionerna åkte hem med ett utropstecken inritat i programmet efter Atiba Huchinsons namn.

Stefan Alfelt