En oprovocerad höger i nacken - det ska bestraffas

FOTBOLL

LANDSKRONA

Så har vi då fått allsvenskans första videofall.

För om fotbollförbundets tv-tittargrupp inte stänger av Peter Ijeh omyndigförklaras årets nya rättvisesatsning.

En rak höger i nacken med knuten näve utan att vara provocerad ska bestraffas även om det blir med ett beslut i efterhand.

Landskronas back Anders Friberg skar in framför Göteborgs anfallare Peter Ijeh och tog bollen. Då klippte Ijeh till med högern i nacken på Friberg.

Domaren Peter Fröjdfeldt blåste frispark - för Göteborg!

Det riktiga hade såklart varit att visa ut Peter Ijeh men reaktionerna på planen och efteråt visade egentligen bara en enda sak - nämligen på Fröjdfeldts storhet som domare.

Nästan vilken annan domare som helst hade odugligförklarats med arga ord av ledare och spelare. Men eftersom det var en domare som skapat en motiverad respekt för sitt kunnande tänkte ingen annat än att Fröjdfeldt faktiskt inte hade sett det som hände. Och alltså inte heller kunde döma den utvisning som skulle ha gett Landskrona fördel.

Jag stod och pratade med Fröjdfeldt efteråt när Anders Friberg kom fram till oss.

- Anders påstår att han hade åkt ut om det var han som hade slagit, sa jag.

- Självklart, svarade Fröjdfeldt snabbt.

Ett svar som fick till resultat att Friberg och Fröjdfeldt skrattande klappade om varandra.

- Jag förstår att det kan ha varit svårt för dig att se det som hände, sa Friberg.

Vinner respekt

I dagens alltför ofta alltför allvarliga toppidrott vinner en domare med humor och förmåga att resonera fortfarande mest respekt hos spelarna. Det krävs ett samspel för att skapa en förståelse som gör att man kan acceptera även varandras brister.

När man väl insett att domare inte kan vara felfria är det naturligtvis bra att video används för att i efterhand rätta till försyndelser som fått passera ostraffade. Oavsett om bestraffningen har uteblivit på grund av ouppmärksamhet, omöjlig betraktelsevinkel eller dåligt dömande.

Kan få två matcher

Får Ijeh två matchers avstängning - vilket kan vara rimligt - "straffas" inte Landskrona eftersom motståndet Blåvitt i så fall får klara sig mot utan sin tänkte skyttekung blir Kalmar och Helsingborg. Förmodade topplag snarare än bottenkonkurrenter till Mats Jingblads Bois.

Som agerade som allt annat än ett bottenlag mot ett stillastående Göteborg vars veteranmålvakt Bengt Andersson räddade poängen med tre riktigt vassa räddningar.

Landskronas jättelöfte Jonas Sandqvist bjöd däremot på poängen när han släppte in Niclas Alexanderssons hörna och skapade dessutom Göteborgs enda målchans med en farlig retur.

Landskrona med en spel- och oerhört arbetsvillig Jörgen Pettersson i toppform var det klart bättre laget. Jonas Olsson kämpade, slet, rev och skapade dessutom farligheter framåt. Två nickar på mål - den första borde han ha satt - och ett dribblingsnummer eller vad man ska kalla det när han älgade förbi den ene efter den andre och avslutade med en helt frispelande passning som André Schei Lindbaek inte fick ordning på fötterna för att kunna peta in från nära håll.

Kevin Amuneke sköt in sig med två likartade skottförsök efter dribblingar innan han prickade in kvitteringsmålet bakom en skymd Bengt Andersson.

I Milds frånvaro syntes Sebastian Johanssons bollvinnande arbetskapacitet än tydligare på Blåvitts mittfält men det hände inte mycket positivt offensivt om inte bollen fanns vid Niclas Alexanderssons kreativa fötter.

Toppduon George Mourad och Peter Ijeh fanns med på planen men inte i spelet.

Stefan Alfelt