De granskar tv-bilderna

Förbundets nya gransknings- grupp kan fälla Ijeh

1 av 2
- De ska inte vara någon polis, säger Lars-Åke Lagrell om den nya granskningsgruppen.
FOTBOLL

Svenska fotbollförbundets helt nya granskningsgrupp kan få Peter Ijeh avstängd.

- Om det hände något som domaren inte såg i matchen i Landskrona så är det troligt att vi granskar tv-bilderna, säger ordföranden Dag Vikman.

I samband med fotbollens så kallade upptaktsträff före allsvenska premiären avslöjade Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell att man inrättat en så kallad granskningsgrupp, som efter engelsk och italiensk modell, i efterhand kan granska tv-bilder från matcherna i allsvenskan.

Då, för en knapp månad sedan, var beslutet så färskt att varken gruppens sammansättning eller exakta arbetsmetoder var klara.

Nu är granskningsgruppen redo att börja jobba.

Inget fall ännu

- Än så länge har vi inte haft några incidenter som vi behövt titta på, säger ordföranden Dag Vikman, Luleå.

I går kväll hade han ännu inte hört talas om Peter Ijehs påstådda slag mot Landskronas Anders Friberg.

Något som domaren Peter Fröjdfeldt missade.

- Om det hände något i den matchen som domaren missade så utgår jag från att någon annan av fotbollens representanter upplyser oss om det, säger Vikman. Då granskar vi de officiella tv-bilderna.

Kollar bild och ljud

Gruppen kommer bara studera tv-bilder eller ljudupptagningar kring händelser som huvuddomaren eller assisterande domare inte bedömt under matchen.

- Om vi anser att det hänt något som är skadligt för fotbollens anseende så lämnar vi in en formell anmälan till tävlingsutskottet, som bedömer om spelaren ska straffas och på vilket sätt, säger Dag Vikman.

Fortfarande kan dock vem som helst anmäla något som hänt på planen, men ärendet hamnar då direkt hos tävlingsutskottet.

- Bara kännedomen om granskningsgruppens existens kanske stoppar vissa onödiga anmälningar i efterhand, säger Lars-Åke Lagrell.

Granskningsgruppen kommer alltså inte själv ta emot anmälningar utan först granska tv-bilder när de på ett eller annat sätt fått kännedom att något inträffat.

- De ska inte vara någon granskningspolis som sitter och tittar på tv-bilder i absurdum, säger Lars-Åke Lagrell.

Granskningsgruppen:

Michael Wagner