Lasse Sandlin: Det var utomordentligt underhållande

FOTBOLL

Det var delikatessen, ett briljant nummer i en riktigt rolig match med högt tempo, tuffa tag och utomordentlig underhållning.

Naturligtvis syftar jag på Afonso Alves förspel till Malmös 1-0 mot Hammarby.

Jag har förstått, att Afonso annars haft en ganska trög vår, men denna tisdag på Söderstadion presenterar han sig i den gren som ingen allsvensk kan bättre än vår brasilianska pärla: konsten att växla tempo.

Här är det den annars så följsamme Patrik Gerrbrandt som går direkt i fällan. Som stannar till när Afonso bromsar upp ute på högerkanten och som sen inte kommer igång lika snabbt som Afonso när denne åter rycker igång på högre växel.

Saknade eget spel

1-0, målskytt Yksel Osmanovski - och den allsvenska seriefavoriten MFF ser ut att vara på väg mot sin första bortaseger mot Hammarby under 2000-talet.

Men sen händer inte så mycket mer kring detta Malmö, som även jag hade i tabelltopp på mitt tips inför seriestarten.

MFF 2005 saknar faktiskt ett eget spel, och den här kvällen är det Mattias Asper i målet och den på mållinjen så strategiskt placerade Lollo Chanko som räddar Malmö undan förlust.

1-1 blir det, en nyttig poäng med hem till Skåne, men det mest rättvisa hade allt varit om Hammarby fått vinna.

Att det blev en så underhållande match får, förutom den njutbare Afonso, främst tillskrivas Hammarby, som nu inte bara efter 288 mållösa minuter äntligen gjorde mål igen utan som i andra halvlek stundtals spelade ut seriefavoriten.

Jag förstår mig faktiskt inte riktigt på detta MFF vars laguppställning är så full av tunga namn. Kanske alltför tunga - eller som Tom Prahl efteråt uttryckte det:

- Vi har problem när det går så fort som idag...

Backlinjen stred i alla fall. Både Patrik Andersson och Olof Persson rensade med besked, och på mitten gjorde Daniel Andersson också en kämpamatch, framförallt defensivt, där han bland annat som siste man fläkte sig och täckte ut ett Jeffrey Aubynn-skott.

På mitten går det annars alldeles för långsamt, och det är synd och skam att ingen mittfältare lyckas hitta Markus Rosenberg med några bollar, trots att han ständigt är på språng.

Genial passning

Då var Hammarby betydligt roligare att se.

- Bra i första, strålande i andra, för att citera Anders Linderoth; nöjd med spelet, missnöjd med bara en poäng.

Efter Jeffrey Aubynns 1-1 på Petter Anderssons genialt skruvade passning bakom MFF:s mittbackar var detta Hammarbys match. Inte minst genom att hemmalaget då hade de tre klaraste målchanserna:

1) Petur Marteinssons hörnnick rätt i magen på Mattias Asper,

2) Jeffrey Aubynns närskott som räddades på mållinjen av Lollo Chanko,

3) Micke Anderssons totala friläge tre minuter före slutet.

Markus Rosenbergs rökare i stolpen då?

Inte särskilt farligt. Dålig vinkel och dessutom fanns Ante Covic var med vid stolpen.

Hammarby malde på som Hammarby ska göra på Söderstadion. Ändå avslöjas gång på gång brister i laget, och den största bristen är inte alls måltorkan.

Istället är det att man, med Max von Schlebrügge skadad, idag inte har några ytterbackar av allsvensk klass. Suleyman Sleyman och David Johansson är lättflyttade pjäser som vore de pojklagsspelare.

Varken dessa båda eller gårdagens yttermittfältare Petter Furuseth Olsen och Erkan Zengin kan heller slå några inlägg värda namnet,vilket bara leder till nån sorts på-måfå-spel.

Till sist 1: så länge sen är det sen Yksel Osmanovski gjorde mål i allsvenskan, att han inte ens själv mindes när.

Här får han reda på det: 8 maj 1998 då han gjorde 3-1 borta mot Västra Frölunda i matchens sista minut-

Till sist 2: jag fattar alltså inte hur Malmö (läs Afonso) kan skänka tillbaka bollen till Hammarby, sedan en hemmaspelare sparkat bollen till inkast bara för att en Aubynn med krampkänning vill bli utbytt.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM