Tränarna vill ha 16 lag

Stor allsvensk enighet: Vi behöver fler tävlingsmatcher

Foto: BILDBYRÅN
BARA EN EMOT Det råder nästan total enighet bland de allsvenska tränarna. Alla säger Ja till en utökad serie förutom Malmö FF:s Tom Prahl. Han tror att spelschemat kan bli för stressigt. (Varken José Morais eller Zoran Lucic var anträffbara under gårdagen).
FOTBOLL

Nanne Bergstrand är inte ensam.

Allsvenskan ska ha 16 lag - i alla fall om tränarna och publiken får bestämma.

- Vi behöver fler tävlingsmatcher, säger HIF-tränaren Peter Swärdh.

I går sa Kalmars tränare Nanne Bergstrand till Sportbladet att allsvenskan borde utökas till 16 lag. Uttalandet har fått positiva reaktioner - både bland kolleger och den svenska fotbollspubliken. En stor majoritet av de allsvenska tränarna är för förslaget och i en undersökning på aftonbladet.se säger mer än tre av fyra läsare att en serie med 16 lag är att föredra framför dagens 14.

"Vore positivt"

- Jag tycker inte att det hade varit fel alls. Vi behöver fler tävlingsmatcher så en 16-lagsserie hade bara varit positivt, säger Hammarby-tränaren Anders Linderoth.

- Jag förespråkar en 16-lagsserie, absolut. Det breddar toppen och ökar intresset för allsvenskan, säger Landskrona Bois tränare Mats Jingblad.

Men det finns också de som inte är lika positiva. Malmös guldtränare Tom Prahl tror att en allsvensk säsong med 30 matcher hade varit för slitsamt för spelarna.

Lågt intresse

- Jag tycker det är nog med matcher som det är. Vi har svårt att få in alla matcher redan i dagsläget, säger han.

Nanne Bergstrand förespråkade också att man lägger ner Svenska cupen, främst på grund av det låga intresset för matcherna. Här får han mothugg av kollegerna, ingen av de andra tränarna tycker att det vore en bra idé att slopa cupen. Däremot är de flesta rörande överens om att formatet måste göras om.

- Som cupen är i dag är den bara intressant om man vinner den. Dessutom är den fria geografiska lottningen vansinnig, säger Halmstads Janne Andersson.

- Jag som är från Norge vet ju hur stor cupen är där och vad den betyder. Det är ju trots allt en plats i Europa som står på spel så vi måste göra någonting för att cupen ska bli speciell i Sverige också. Och det betyder mycket för de mindre lagen att elitklubbarna kommer ut till dem, det är bra reklam för allsvenskan ute i landet, säger Göteborgs Arne Erlandsen.

David Tanentsapf