Assyriskas dubbelsmäll

Ny förlust och lite publik på Råsunda: Tappade halv miljon

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
TOMMA STOLAR Afonso sätter ett av sina två mål bakom Assyriskas målvakt Erland Hellström. Men det var inte många som fick se underhållningen. Knappt tre tusen hade kommit till Råsunda, som tar närmare 40 000.
FOTBOLL

Assyriskas möte med mästarna slutade 0-2.

Den ekonomiska förlusten blev desto större.

- Vi förlorade minst en halv miljon kronor på att spela på Råsunda, säger klubbens ordförande Ferit Varli.

I premiären mot Hammarby spelade Assyriska sin första match på Råsunda, arenan som fungerar som tillfällig hemmaplan för Södertäljelaget vid fyra

tillfällen under säsongen.

Det blev noll poäng då också, men klubben kunde i alla fall glädja sig över en bra publiksiffra.

I går, mot mästarna Malmö FF, kom endast 2 746 personer till matchen.

- Vi hade budgeterat med fem till tiotusen åskådare. Och det kostar oss 350 000 kronor extra att spela här på Råsunda. Så visst går vi back, säger Ferit Varli.

Såg på teve

- Hade vi fått spela på Bårsta IP hade det garanterat blivit en publikfest. Det är inte så lätt att ta sig hit till Råsunda, många av våra supportrars valde att stanna hemma i Södertälje och se matchen på teve. Jag kan förstå dom.

Men det beslut som polismyndigheten och Svenska Fotbollförbundet tog innan säsongen stod fast: på grund av säkerhetsskäl skulle matchen flyttas till Råsunda.

- 200 Malmösupportrar skulle vi ha klarat av på Bårsta IP. Vi har inga problem med våra egna supportrar och vi borde ha fått spela i Södertälje. Vi känner oss vilsna på Råsunda.

"Kan bli avgörande"

Assyriska är poänglösa på nationalarenan hittills. Laget ska också spela mot Djurgården och IFK Göteborg i Stockholm. Två matcher där Assyriska skulle behöva den fördel som hemmaplan innebär.

Att ni spelar fyra svåra hemmamatcher på Råsunda, hur kommer det påverka var ni slutar i tabellen?

- Det får vi se efter säsongen. Men det är klart att det kan bli avgörande. Det är alltid bättre att spela på sin riktiga hemmaplan, säger Ferit Varli.

Lagkaptenen Zoran Manovic instämmer.

- Det är väl inte som att spela på bortaplan, att spela på Råsunda. Men det är som en neutral plan och det påverkar en hel del. Man känner sig inte som hemma här. Vi trivs naturligtvis mycket bättre på Bårsta.

Publiksnitt i allsvenskan

Stefan Persson