Dags att börja jobba – för att undvika mitten

Robert Laul: Det gick för lätt, för länge för Stockholmslagen

FOTBOLL

Det fanns en tid då Stockholmslagen stod för de stora värvningarna i svensk fotboll. Andreas Andersson gick till AIK, Pétur Marteinsson till Hammarby och Kim Källström till Djurgården.

Den tiden är förbi.

I stället är det till Skåne och Göteborgstrakten som stjärnorna flyttar; jag tänker på bröderna Andersson, Yksel Osmanovski, Peter Ijeh, Niclas Alexandersson, Jörgen Pettersson, Stefan Selakovic, Teddy Lucic, Anders Svensson och Stig Töfting.

Att AIK inte kunnat blanda sig i kampen är inte så konstigt – kassan är sedan länge tom och laget harvar nu i superettan.

Åtta värvningar – sju floppar

När det gäller Hammarby och Djurgården framstår det som ett mindre mysterium att klubbarna inte lyckats bättre på värvningsfronten.

Hammarby gjorde möjligen fansen glada när Jeffrey Aubynn signades, men konkurrens om göteborgaren var inte direkt mördande? Och även om Jeffrey inlett bra är jag inte säker på att han anses lika lyckad när säsongen summeras. En sak är säker redan nu – han är inte den spelartyp som Bajen är i störst behov av (läs; målfarlig anfallare).

Djurgården har värvat åtta spelare sedan i somras, att Markus Johanenesson imponerat mest säger väl allt. Ibrahim Ba gav publicitet men för laget har han inte betytt något – i alla fall inte på planen.

Så varför har Malmö, IFK Göteborg, Landskrona, Elfsborg och Häcken plötsligt blivit bäst på att locka till sig de bästa?

För lätt i Stockholm

Vissa säger att det handlar om pengar. Men inte fan var det pengarna som gjorde att Kevin Amuneke gick till Landskrona? Det handlade snarare om pigg scouting från klubbens sida. Djurgården, Hammarby eller AIK kunde också hittat Kevin.

Jag tror svaret är ett annat. Det gick för lätt för Stockholmsklubbarna under för lång tid. Publiken ökade, medierna rapporterade, spelarna skrev på utan att blinka.

Den tiden är förbi. Det är dags att börja jobba igen.

Annars blir det mittenplaceringar framöver också.

Robert Laul