”Förslaget hotar rättssäkerheten”

Förbundets hemliga motion: klubbarna ska inte få överklaga

1 av 2
Dede Anderson.
FOTBOLL

I fjol fick Dede Anderson och Abgar Barsom sänkta straff efter att deras klubbar överklagat till Riksidrottsnämnden (Rin).

Det kan ha varit sista gången.

Fotbollförbundet vill nu begränsa klubbarnas möjlighet att få tvister prövade av utomstående instans.

Kalmars Dede Anderson dömdes i fjol till sju matchers avstängning av fotbollförbundets tävlingsutskott.

Men Kalmar överklagade till idrottens egen högsta domstol, Rin, och fick straffet lindrat till fem matcher.

- Vi bråkade ordentligt och fick stöd till slut, säger Kalmars klubbdirektör Thorbjörn Bogefors.

Även Djurgården överklagade till Rin och fick avstängningen av Abgar Barsom kortad.

Har mött protester

Nu vill SvFF ändra Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och begränsa klubbarnas möjlighet att få bestraffningsärenden prövade av Rin. En motion är inlämnad till RF-stämman 20-22 maj. I fortsättningen ska det krävas prövningstillstånd för att Rin ska få agera, anser SvFF.

Men förslaget har mött kraftiga protester.

Enligt Rin innebär förslaget att Dede Anderson- och Abgar Barsom-fallen inte skulle kunnat prövas. Rin uppmanar därför RF-stämman att avslå motionen.

- Förslaget innebär, om det genomförs, en genomgripande förändring och en kraftig försämring av den enskilde idrottsutövarens rätt att få sin sak prövad. Det bryter helt med den syn på rättssäkerhet som präglat RF:s bestraffningsregler, skriver ordföranden Ove Lindh i ett yttrande.

Drastisk förändring

Ove Lindh menar att förslaget hotar rättssäkerheten inte bara för fotbollsspelare utan för samtliga svenska idrottsutövare.

- Den som tycker sig felaktigt behandlad kan inte längre få hjälp från en oberoende instans. Det är en väldigt drastisk förändring som nästan ingen har informerats om, säger Lindh till Sportbladet.

De allsvenska klubbarna är försiktigt kritiska till förbundets motion.

- Jag tycker att det även i framtiden ska vara möjligt för en utomstående instans att pröva vissa ärenden. Det är inte ofta man överklagar men när man väl tycker något är fel bör det finnas en chans få saken prövad, säger Kalmars Thorbjörn Bogefors.

Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson håller med:

- När man är oense med förbundet och tycker något är uppenbart fel - som vid Abgar Barsoms avstängning - måste det finnas en utomstående instans som kan ta upp frågan.

Vill döma själva

Enligt SvFF:s generalsekreterare Sune Hellströmer är bakgrunden till motionen att anpassa svensk fotboll efter utländska fotbollsligor. Därför måste fotbollen själv få utdöma straff - ingen annan.

- Fotbollen är så publik att när det gäller bestraffningar anser vi att jämförelsen med fotbollsvärlden i övrigt är viktigare än att det blir likatillämpning för alla idrotter i Sverige, säger Hellströmer.

Avstängningarna som överklagades - och kortades

Robert Laul