Nykomlingar får färre frisparkar

"Vi ska ju inte behöva slänga oss för att de ska blåsa"

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS och THOMAS JOHANSSON
Nu & då Jonas Henriksson gick från IFK Göteborg till nykomlingen Häcken. Han upplevde det som att han lättare fick domsluten med sig i tveksamma situationer när han spelade i Blåvitt.
FOTBOLL

Storlagen i allsvenskan får betydligt fler frisparkar än nykomlingarna.

Detta är inget som förvånar Jonas Henriksson, vars Häcken ligger sist i Sportbladets frisparkstabell.

- Men så stora skillnader har jag aldrig varit med om tidigare, säger han.

Ex-blåvite Jonas Henriksson reagerar på Sportbladets granskning som klart visar att de etablerade allsvenska lagen (Göteborg undantaget) får betydligt fler frisparkar med sig än nykomlingarna Häcken, Assyriska och Gefle.

- Häcken klingar väl inte lika bra som Malmö, Blåvitt och Djurgården. Är man nykomling får man tydligen domsluten emot sig. Men jag hoppas verkligen att inte domarna tänker så. Vi ska ju inte behöva slänga oss för att de ska blåsa.

Efter fem omgångar har Djurgården fått 65 procent av frisparkarna i snitt per match och toppar därmed den tabellen. Häcken ligger klart sist med 28 procent.

Vill inte skylla på domarna

- Så stor skillnad ska det inte vara. I en match hade vi 5-16 i frisparkar och det har jag aldrig varit med om förut. 13-11 och liknande är mer normala siffror. Men jag tror att det jämnar ut sig när fler omgångar är spelade, säger Jonas Henriksson som gör succé i sin nygamla klubb.

Om den dåliga statistiken fortsätter vill Henriksson analysera det egna spelet i ställer för att lägga skulden på domarna.

- Vi får väl kolla upp om vi spelar mer fult än de andra lagen. Jag tror helt enkelt att det här är något vi får leva med ett tag framöver.

"Fick domslut med sig"

Du var i IFK Göteborg under flera säsonger. Fick du lättare frispark då jämfört med i dag?

- Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det eftersom det har gått bra resultatmässigt med Häcken de senaste matcherna. Men visst, ibland när vi spelade hemma med Blåvitt och hade storpublik i ryggen kanske man fick några domslut med sig i tveksamma situationer.

Nykomlingarna trängs i botten

Markus Eriksson