”Spelarna får inte vila tillräckligt”

FOTBOLL

GÖTEBORG

På sju dagar spelar IFK Göteborg tre matcher.

Och finalen i Royal League bara 48 timmar efter derbyt mot Örgryte.

- Många spelare hinner inte återhämta sig så fort, säger Björn Ekblom, professor i fysiologi.

Foto: OLOF ELFVERSON
Niclas Alexandersson och Blåvitt får det tufft framöver, enligt fysiologen Björn Ekblom. Allsvenskt spel varvat med Royal League kommer att ta hårt på spelartruppen.

För IFK Göteborgs fans är det kanske en drömvecka, för lagledning borde det vara något av en mardröm.

Tisdag 24 maj spelar IFK Göteborg först derby mot Örgryte på Ullevi, två dagar senare kommer FC Köpenhamn till samma arena för final i Royal League och måndag 30 maj möter IFK Göteborg Elfsborg i ett västderby på Gamla Ullevi.

- Självklart är det inte bra att det har blivit så här, men det är nog inte mycket vi kan göra

åt det, säger klubb-

direktören Mats Persson.

Två nackdelar

En lösning hade varit att undersöka möjligheterna att flytta fram Royal League-finalen till fredagen istället. Men det lär inte motståndaren FCK vara så positivt till. De har dansk ligamatch på söndagen...

Det täta spelschemat sista veckan i maj för med sig två nackdelar för IFK Göteborg: att laget inte orkar prestera normalt och att skaderisken ökar.

- Äldre spelare har större möjligheter att hinna återhämta sig till en ny match två dagar senare. De har tillgodogjort sig många års träning, säger Björn Ekblom, professor i fysiologi vid Idrottshögskolan i Stockholm till Sportbladet. Men för de yngre blir det värre. Efter 90 minuters fotboll på riktigt hög nivå krävs det egentligen tre, fyra

dagar för att återhämta sig fullt ut.

Hur är det med skaderisken?

- Den ökar också. Speciellt för de som spelar i de följande matcherna efter att åkt på småsmällar i den första. Man är inte på tårna på samma sätt när man är trött i muskulaturen, säger Ekblom.

Samtidigt menar Björn Ekblom att det täta matchandet troligen kommer att märkas mest mot Elfsborg.

- En mittfältare som springer riktigt mycket och gör sin tredje match på kort tid

får väldigt svårt att orka göra bra ifrån sig. Det hade nog varit värt mycket för IFK Göteborg om de åtminstone kunde senarelägga matchen mot Elfsborg, säger Björn Ekblom.

Michael Wagner