Fjörtoft kan lösa Bajens anfallskris

Succén i Norge ger klubben miljoner: Vi scoutar marknaden

FOTBOLL

Karl Oskar Fjörtoft, 29, gör succé i Aalesund.

Det kan ge Hammarby miljonbelopp – och lösa klubbens anfallskris.

– Vi jobbar aktivt på att scouta marknaden, säger Hammarbys vd Henrik Appelqvist.

Foto: VG
PLAYS LIKE AN EGYPTIAN Karl-Oskar Fjörtoft ser ut att ha lyssnat på den gamla hitlåten ”Walk like an Egyptian”, något som tycks funka bra på fotbollsplanen. Den förre Hammarbyspelaren, här i cupmötet med Hareid, gör nämligen succé i sin nya klubb Ålesund. Det kan bli en lönsamt för – Bajen.

Norske mittfältaren Karl Oskar Fjörtoft, i?fjol i Hammarby, drabbades i höstas av utbrändhet och ingen visste om han skulle komma tillbaka till fotbollen.

Men i onsdags, åtta månader senare, gjorde han comeback när Ålesund besegrade Hareid med 4–0 i norska cupen.

– Det kändes helt okej, sa Fjörtoft till VG.

Prestationsavtal

Beskedet får Hammarby att jubla. Den dag Fjörtoft debuterar i eliteserien får Hammarby en större summa pengar.

–?Det är prestationsbaserat, så när Karl-Oskar kommer tillbaka på banan och gör fler och fler matcher tickar det på. Ju friskare och bättre han blir, desto större blir övergångssumman, säger Hammarbys vd Henrik Appelqvist.

Handlar det om miljonbelopp?

– Ja, till slut, när han är helt frisk och verkligen är på banan igen. Men bara någon match räcker inte, säger Appelqvist som inte vill precisera exakt hur affären är utformad.

Tung inledning

Hammarby har inlett allsvenskan sämre än förväntat och bara lyckats göra fyra mål på fem matcher. Karl Oskar Fjörtofts framgångar på fotbollsplan kan inbringa pengar till Hammarby att köpa nyförvärv för.

Henrik Appelqvist bekräftar att klubben börjat se sig om efter nyförvärv på anfallsidan.

– Vi jobbar alltid aktivt på att scouta marknaden och se vad som rör sig. Men vi tittar inte bara till nästa fönster utan flera år framåt. Vi måste ständigt ha en planering både i det långa och korta perspektivet, säger han.

Dyra värvningar

Appelqvist betonar dock att det redan finns alternativ i den befintliga truppen.

–?Det är klart att vi tittar och analyserar anfallsspelet, men vi får inte glömma bort, vilket folk tenderar att göra, att vi värvat två killar – Jeffrey Aubynn och Petter Andersson – som är värvade för att även kunna användas i forwardslinjen. Och det är rätt stora pengar vi har lagt på de två. Vi har en allsidig och bred trupp, det gäller bara att vi får till det där sista.

Hur ser du på inledningen av säsongen?

– Det har varit tufft spelprogramsmässigt. Vi har mött lagen som

ligger etta, tvåa, trea och dessutom mött IFK Göteborg på bortaplan. Vi har gjort det bra spelmässigt, men det är klart att vi hade önskat oss fler mål och fler poäng.

Emil Karlsson