Huvuden kommer att rulla

Stefan Alfelt: Morais ligger risigt till

FOTBOLL

LANDSKRONA

Snart är en fjärdedel av allsvenskan spelad.

Då är det dags att spekulera i vilka huvuden som snart kommer att rulla.

Zoran Lukic, Magnus Haglund och José Morais ligger inte bra till om man slänger en snabb blick på tabellen.

Fast mest funderar jag om Hammarbys tränare heter Anders Linderoth på torsdag.

Det är ödesdagar för Bajen.

Ödesdagar för Anders Linderoth.

I kväll kan Helsingborg och Malmö eller Kalmar stänga dörren för guldchansen.

I morgon kan Djurgården göra 2005 till en mellansäsong redan nu.

Om så sker undrar jag om Linderoth själv vill vara med längre. Trots att han knappast kan lastas för att Hammarby inte förstärkt med den målskytt laget skrikit efter i drygt ett år.

Zoran Lukic kom till småstaden Göteborg - han sa så före seriestarten, att han redan trivdes i den lilla staden - och snackade om att först bryta ner Sällskapets redan tilltufsade spelare. För att sen kunna bygga upp deras självförtroende.

Efter två gånger fyra insläppta mål mot först Häcken och sen Halmstad behöver Lukic inte bryta ner grabbarna igen. Snarare bör han hitta argument som säger varför han ska få vara kvar säsongen ut.

Till Lukics fördel talar att Öis är en klubb som vant sig vid bottenstrid utan att sparka tränare.

Svensson ingen pådrivare

Elfsborg har byggt en ny fin stadion och har lockat hem Anders Svensson som naturligtvis blir en jättestjärna i allsvenskan.

Men snälle Svensson är en finsnickrare och ingen pådrivare som skäller liv i tilltufsade lagkamrater.

Haglund kan få bära hundhuvudet men har med sig en massa goodwill från förra säsongen då han som helt oprövad skapade stor respekt för sitt kunnande. Jag tror han klarar sig om så Elfsborg blir årets AIK och rasar ner i superettan.

Morias ligger risigt till

José Morais sitter däremot riktigt illa till.

Glad och trevlig men förmodligen för defensivtänkande för sitt eget bästa i en klubb som gillar lir och lirare. Frågan är dessutom vad han tillför? Under matchen mot Landskrona for Morais upp ett par gånger och viftade med händerna i snabba rörelser som antagligen manade till mer offensiv.

Problemet var att ingen - och jag lovar att det var så: ingen av spelarna så mycket som tittade åt tränarens håll för att ta till sig instruktionerna. Om man kan kalla viftandet för instruktioner?

Assyriska är ingen klubb med tålamod. I en halvlek spelade man den fotboll som skulle kunna göra laget till ett spännande och rentav för svensk fotboll utvecklande tillskott.

Stefan Batan var lysande på vänsterkanten med sitt fina tillslag på bollen. Ibrahim Atiku kreativ och läcker som dribbler. Dani Hamzo satte rytmen i mittfältets offensiv och på topp var Andreas Haddad vass.

Men Assyriskas spel fungerar lite efter principen rulla in en bol och låt den rulla.

När det kärvar och det krävs organisation för att få stopp på exempelvis den briljans som Jörgen Petterssons känsla skapade i andra halvlek blir organisatören syndabock eftersom organisationen saknas.

Sportbladet granskar – så farligt nära är de allsvenska tränarna att sparkas

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM