Slaget om Norrland

Lasse Sandlin om det första allsvenska Norrlandsderbyt — på 71 år

Foto: Thomas JOHANSSON/Norrpics
Segersugna Gif Sundsvalls klack Patronerna vid tifot i premiären mot Elfsborg. I kväll är det dags för Norrlandsderby, mot Gefle. Det första Norrlandsderbyt som spelats i allsvenskan – på 71 år.
FOTBOLL

Strömvallen i Gävle i kväll: Gefle IF–Gif Sundsvall.

Något så unikt som ett allsvenskt Norrlands-derby.

Själv född i Gävle, uppvuxen i Hofors, skolad i Sandviken och fotbollsskolad på Jernvallens barnläktare under 50-talet kan jag faktiskt inte minnas, att jag upplevt något sådant.

Inte så underligt: det senaste spelades våren 1934...

För det har faktiskt spelats Norrlands-derbyn tidigare.

Fyra gånger, säsongerna 1933/34 och 1934/35, då Gästrikland bidrog med både Sandvikens IF och Gefle IF i den högsta svenska serien.

Dunker högerytter

SIF var naturligtvis bäst, vann tre av de fyra matcher som då spelades: 3–2 borta i första svängen, 5–2 borta och 3–1 hemma andra året – medan Gävle-borna vann borta första året, 3–2.

I Sandviken spelade en viss Gösta Dunker högerytter, samme Gösta som gjorde 15 landskamper (5 mål) och som jag själv långt senare, i mitten av 60-talet, hade som tränare i IFK Sandviken.

Men eftersom allsvenska norrlandslag mest räknats i ental har det inte varit något norrlandsderby sedan dess. Inte förrän ikväll.

Sandvikens IF har 21 allsvenska säsonger, Gif Sundsvall gör nu sin tolfte, IFK Sundsvall har spelat fem och Gefle gör nu sin femte säsong, medan Brynäs, Sandvikens AIK, Umeå, IFK Luleå och Holmsund har varit upp och vänt direkt.

Slaget om Norrland, alltså – och med Gefle på 14:e och Sundsvall på 12:e plats är det ett mycket viktigt slag. Ett slag som kan avgöra hela kriget.

En kan vinna – två kan förlora

Eller som Stisse Åberg idag skriver i, antar jag, båda gästriketidningarna i den avskaffade sportkonkurrensens tid:

”Bara en kan vinna. Men två kan förlora.”

Eller som en mej närstående vän från Sundsvall brukar viska i mitt till hennes utlånade öra:

– Det finns bara ett lag: Gif!

Gif Sundsvall och Gif i Gävle.

Men ikväll är inget lag nöjt med oavgjort.

NORRLAND I ALLSVENSKAN

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM