”Specialavtalet” sågas av experter

”Som spelare måste man acceptera tränaren”

FOTBOLL

GÖTEBORG

IFK Göteborgs Stefan Selakovic slipper mittfältet i framtiden - tack vare en unik överenskommelse med tränaren Arne Erlandsen.

Nu sågas "avtalet" av de andra allsvenska tränarna.

- Om det skulle vara spelarna som bestämmer, behövs det ingen tränare, säger Thomas Ravelli.

Positionsproblemet med Stefan Selakovic tog en ny vändning igår.

Efter en längre period som yttermittfältare med blandat resultat satt Selakovic på bänken mot Helsingborg. Han kom in som anfallare istället för Peter Ijeh först med tolv minuter kvar.

Förklaringen kom på presskonferensen efter matchen.

- Stefan har länge uttryckt en önskan om att bara konkurrera om anfallspositionen, säger Arne Erlandsen.

Inte tillräckligt bra

Och nu verkar Arne Erlandsen accepterat Stefan Selakovics önskemål. Men Erlandsen tycker att Selakovic borde ansträngt sig mer och bjudit till bättre som mittfältare.

- Det Stefan presterat på kanten är inte tillräckligt bra. Jag tycker att det är synd att han inte fått ut mer men jag accepterar att han inte vill spela där längre, säger Erlandsen.

Och Göteborgstränaren tycker inte att det är konstigt att Selakovic får igenom sina önskningar. Han vill se sina spelare nöjda och menar att det på sikt är bättre för laget både i tränings- och matchsituationer.

- Jag vill se en glad Stefan och det är han inte idag. Därför får han nu konkurrera om spetspositionen, säger han.

Finns risker

Många tränare som Sportbladet pratat med menar att det är en svår situation som måste hanteras individuellt, men att det generellt sett finns risker med att dela ut löften till spelare om positioner.

- Om en spelare krävde det skulle jag sätta mig ner och fråga honom om han är större än laget. Vi plockade hej vilt med vårat lag i fjol. Men det gäller samtidigt att ha spelare som brinner för sitt spel, därför är frågan svår, säger Djurgårdens tränaren Kjell Jonevret.

- Man måste alltid vara flexibel som tränare men det kan ju finnas en risk i att släppa det för långt. Det kan skicka fel signaler, säger Kalmars Nanne Bergstrand.

Den förre IFK Göteborgsmålvakten Thomas Ravelli tycker också att agerandet är märkligt.

- Som spelare måste man acceptera tränaren, säger Ravelli.

IFK Göteborg har bara gjort två mål på fem matcher och detta kan bädda för Selakovic som såg pigg ut när han väl fick chansen igår.

Martin Strömberg, Thomas Tynander