Lysande, MFF

Stefan Alfelt: Mästarklass

FOTBOLL

MALMÖ

Om MFF-Kalmar varit ett toppmöte i italienska ligan hade mytbildningen varit i full gång.

Nanne Bergstrands låskolvstaktik (catenaccio, ni vet) uppdyrkad av brasiliansk elegans. Artisteriets seger över taktiktavlan.

I Italien hade Afonsos fantastiska solomål diskuterats ner i sin minsta beståndsdel.

Malmös nio skott på mål plus Markus Rosenbergs rungande stolpskott hade hyllats för det som det verkligen var - nämligen en mäktig prestation. En total överkörning av en motståndare som i fem matcher skapat ett rykte om sig att vara oslagbar.

Men nu är vi här och eftermälet blev tydligen mest ett malmöitiskt avadådå?

Tråklaget Kalmar besegrades med 1-0. Tråkiga förväntningar, tråkigt resultat, tråkig match?

Inte alls, tycker jag.

En alldeles lysande match sett till kvaliteten på den fotboll som kompletta MFF presterade mot ett av seriens bevisligen bäst organiserade försvar.

Malmö visade mästarklass. Lockades aldrig in i Kalmars försvarsfälla som uppmanar till höjdbollande mot långa mittbackar. Malmö struntade i hur många Kalmarspelare som murade igen vägen mot mål och spelade sig fram till chanser som borde ha lett till seger med fyra-fem mål. Nu blev det bara ett därför att Petter Wastå för första gången i år - trots alla tidigare nollor - fick chansen att visa vilken bra målvakt han är.

Märkliga turer

Jag trodde stenhårt på MFF inför förra säsongen men hela året blev en lång rad av märkliga turer som ständigt kastade om förutsättningarna. Sypniewski, Grahn, Tom Prahls sommarföreställning av "Tränare på gränsen till sammanbrott", Bjärreds skada, spelsystem hit och dit. Ju mer jag tänker på Malmös guldår 2004, ju mer förvånad blir jag över att det verkligen höll hela vägen fram till Olof Perssons sångshow på Stortorget.

Årets MFF visar upp en helt annan stabilitet. Även om Afonso, precis som i fjol, är nyckeln till den absoluta framgången. I en fri roll på topp ges han möjlighet att göra precis det han gjorde mot Kalmar. En smart glidande rörelse, lite snett bakåt in i banan, som rycker isär försvaret. Sen ett par snabba steg framåt till ett skottläge omöjligt att täcka och så den där brasilianska orena bollträffen som får nutidens fladderbollar att fladdra totalt oförutsägbart även för en supernolla till målvakt.

Rosenberg jagas

Tom Prahl vill ha goda krafter i sitt lag. Såna har han gott om nu. Det finns spelare i allsvenskan som inte ens är ordinarie i ett bottenlag men som ber en att ringa hans agent om man vill ställa frågor inför en kommande match. Markus Rosenberg som jagas av rätt många klubbar ute i Europa har all tid i världen för alla. En god kraft som försvinner i sommar, men då är Niklas Skoog tillbaka med ett helt nyckelben. Plus en redan nu förutbestämd ersättare för Mackan.

På spionfronten var det ovanligt glest på hedersläktaren och det innebär förmodligen bara en sak - klubbarna som är seriöst intresserade av Rosenberg sitter hemma och räknar på sina slutbud.

Malmö visade klass

Daniel Andersson har spelat till sig en fast plats i landslagstruppen sen han flyttade hem efter sex år som ordinarie i en av världens absolut bästa ligor. Märkligt att folk blir förvånade över att han är så bra som han verkligen är. Dominant igen i går.

Frågan är också inte om utan när Yksel Osmanovski blir landslagsaktuell igen. En av Malmös absoluta toppar ännu en gång - men just den här dagen ändå överglänst av veteranen Hasse Mattisson på andra mittfältskanten.

Malmö visade den klass laget ska visa och därför finns ingen anledning att döma ut Kalmar. Är i stort sett alla offensiva spelare skadade kan man inte få ihop ett komplett fotbollslag. Så enkelt är det. Kalmar blir att räkna med igen när skadeläget ljusnar.

Stefan Alfelt