HÖGRISKMATCHEN

”Blir det problem kan vi tvingas spela alla matcher på Råsunda”

1 av 3 | Foto: STEFAN MATTSSON
400 SKÖTER SÄKERHETEN Efter flera års önskan och arbete ska Hammarby äntligen få spela ett derby på sin hemmaarena Söderstadion. Men det är inte ett bekymmersfritt arrangemang – säkerhetsförberedelserna är massiva. ”Fansen har ett stort ansvar för att det ska funka”, säger säkerhetsansvarige Peter Thunell.
FOTBOLL

Derbyt på Söderstadion kräver ett enormt säkerhetspådrag.

För Hammarby är det livsviktigt att det blir lugnt på arenan.

– Blir det problem finns risken att vi får spela alla våra matcher på Råsunda framöver, säger Peter Thunell, säkerhetsansvarig i Bajen.

Efter många års kamp får Hammarby äntligen spela Stockholmsderby på Söderstadion. Matchen får en fantastisk inramning, men arbetet med att göra evenemanget säkert har krävt mycket arbete. Av de drygt 15000 på arenan är 3200 djurgårdare och i morgon kväll kommer över 400 publikvärdar, ordningsvakter och annan säkerhetspersonal att finnas på plats, på och runt arenan. Det är dubbelt så mycket personal som under senaste hemmamatchen mot MFF.

Nya entréer

– Där ingår också sånt som sjukvårdspersonal och specialutbildad brandpersonal. Det handlar om att ge åskådarna god service som möjligt med allt vad det innebär, säger Peter Thunell.

Den viktigaste förändringen jämfört med vanliga matcher sker kring entréerna. Den vanliga ingången till den östra läktaren, som delas mellan djurgårdare och hammarbyare, kommer att vara reserverad för djurgårdsfansen. Publiken som ska in på Hammarbys del av östra läktaren får gå in via de nordöstra spärrarna.

– Vi vill att supportergrupperna ska vara åtskilda hela tiden, så att alla kan röra sig fritt bland sina egna. Om djurgårdarna får ha den sydöstra entrén för sig själva slipper vi onödiga incidenter, säger Peter Thunell.

Lång förberedelse

Att flytta Hammarbys derbymatcher från Råsunda till Söderstadion har inte varit oproblematiskt. Klubben har, efter påtryckningar från fans och sponsorer, försökt få igenom förändringen under en lång tid. Nu har klubben fått chansen, och har jobbat kring just den här matchen sen i november.

– Vi har vidtagit alla åtgärder som myndigheterna kräver och jag är övertygad om att vi ror hem det här utan problem. Vi får inte misslyckas, klarar vi inte av det här finns risken för att vi måste spela alla våra hemmamatcher på Råsunda. Fansen har ett stort ansvar för att det ska funka och jag vill att alla är medvetna om hur det ligger till, säger Peter Thunell.

Vilken är den största säkerhetsrisken?

– Fansgrupperna på östra läktaren är åtskilda av en frizon, men det hindrar dem inte från att kasta saker på varandra. Det får inte hända, men gör det det vidtar vi åtgärder och de ansvariga avvisas omgående.

David Tanentsapf