Vilakazi nära Dif-övergång

Klubbdirektören till Sydafrika i dag

1 av 2 | Foto: ANDREAS BARDELL
Den sydafrikanske landslagsstjärnan Benedict Vilakazi var tidigare i år på väg till Djurgården. Men affären dröjde och sedan kom ryktena om att att han varit delaktig i en våldtäkt.
FOTBOLL

Orlando Pirates sydafrikanska landslagsstjärna Benedict Vilakazi kommer allt närmare Djurgården.

I dag landar klubbdirektören Bosse Andersson i Johannesburg för att bilda sig en uppfattning i våldtäktshistorien och senare i veckan träffa klubb och spelare.

Sportbladet har tidigare berättat om Djurgårdens försök att värva den sydafrikanska innermittfältaren.

Nu är en övergång nära.

- Benedict är liten till växten men har lungor som ett lejon. Han har imponerat väldigt mycket på mig, säger Bosse Andersson.

Bosse Andersson kommer att träffa både Orlando Pirates och Benedict Vilakazi själv. På söndag spelas sista matchen i Sydafrikas förstaliga, sedan är 23-åringen fri att lämna klubben.

- Vi vet att Benedict vill till en miljö där han får spela och utvecklas, säger Andersson.

Benedict Vilakazi är ordinarie i Stuart Baxters landslag som siktar på VM 2006 i Tyskland.

- Att Sydafrikas förbundskapten är välbekant med Sverige talar till Djurgårdens fördel i det här läget, säger Bosse Andersson apropå konkurrensen från bland annat ryska storklubbar.

Undersöka våldtäktsrykte

Benedict Vilakazi var nyligen indragen i en otrevlig våldtäktshistoria. Bosse Andersson kommer nu att undersöka omständigheterna kring den polisanmälan som finns mot Vilakazi. Uppgifter har tidigare gjort gällande att anmälan var ett sätt av klubben att hämnas på Vilakazi för att han inte förlängde sitt kontrakt.

- Det finns ingen dom mot Vilakazi. Jag ska skaffa mig en bild av läget. I slutändan handlar det om man litar på killen och hans rådgivare eller inte, säger Bosse Andersson.

Även en högerback kan komma att hämtas från Sydafrika.

- Niclas Rasck är 36 år. Det är naturligt steg att vi tittar på ersättare för honom, säger Bosse Andersson utan att nämna något namn.

Debut i Djurgården för Benedict Vilakazi samt eventuell högerbacksnyförvärv är i juli då transferfönstret öppnar.

Misstänktes för våldtäkt

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM