”Allt har varit fantastiskt”

Derbyts danskar stortrivs i Stockholm

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Danska lika varandra Mikkel Jensens och Sören Larsens vägar har korsats för. För brakar de två danskarna samman i årets första allsvenska Stockholmsderby, när Jensens Hammarby tar emot Larsens Djurgården på Söderstadion.
FOTBOLL

För några år sedan var de lagkamrater i Bröndby.

I superderbyt är Sören Larsen och Mikkel Jensen nyckelspelare i var sitt lag.

– Det betyder ingenting. I närkamperna tänker jag inte på att han är dansk eller att vi spelat ihop, säger Mikkel Jensen.

Den ena är 23 år och anfallare. Den andra är 28 och defensiv mittfältare.

Men deras historier liknar varandra på många sätt.

Båda två är uppvuxna i förorter till Köpenhamn.

Båda har spelat i storlaget Bröndby, men tvingats lämna klubben eftersom de inte fått chansen av tränaren Mikael Laudrup.

Båda har hamnat i Stockholm.

Men framförallt har båda gjort succé i allsvenskan.

”Allt har varit fantastiskt”

– Ja, succé är faktiskt rätt ord. Allt har varit fantastiskt i Hammarby både på och utanför plan sen den dagen jag kom. Det har gått bra ute på plan och det sociala funkar jättebra. Publiken är också jättebra. Det är minst tio tusen på varje match och det är en så otroligt stor skillnad mellan att spela inför tusen åskådare vecka efter vecka. Jag tror inte att alla spelare i mindre klubbar förstår vilken skillnad det gör. Det ger en de där sista tio, femton eller kanske tjugo procenten. Dessutom spelar vi en fotboll som är teknisk och kul, en fotboll som jag står för, säger Mikkel Jensen.

För Sören Larsen blev ankomsten till Djurgården förra sommaren däremot inte som han hade tänkt sig. Han fick omedelbart problem med en ljumske och tvingades därför till en operation med lång skadefrånvaro som följd. Detta innan han hunnit spela många minuter.

– Det var inte roligt att komma till en ny klubb och bli skadad direkt. Men jag kunde inte göra så mycket. Bara operation och sen rehab.

Larsen – ur form?

Sören gjorde comeback under försäsongen och i årets allsvenska visade han omedelbart att han inte är någon floppvärvning. Fyra mål på fem omgångar och delad skytteligaledning för den store dansken.

– Men det fattas fortfarande både form och kondition. Jag spelade ju min första match bara två månader innan säsongen började.

Du menar alltså att du gjort fyra mål på fem omgångar utan att vara i form? I så fall blir det intressant att se vad du kommer att ställa till med när du är fit...

– Haha, jag säger inte att jag kommer att göra fler mål. Men jag hoppas att jag kan spela bättre.

De två Stockholmslagen har helt olika förutsättningar inför kvällens match:

Djurgården har tio poäng och går upp i delad serieledning vid seger.

Hammarby har fem och måste vinna för att få häng på topplagen. Och Sören Larsen lägger all press på Hammarby så fort han får chansen.

– Vinner vi här ser det riktigt bra ut. Men för oss är 0–0 ett helt okej resultat. Men Hammarby behöver verkligen poängen, allt annat än seger är katastrof. Det är inte så att ligan är helt körd för dem annars, men det blir långt till toppen.

Ingen måstematch

Mikkel Jensen håller inte med.

– Vi går för seger, men det är ingen måstematch egentligen. Vi har varit jäkligt bra trots det tuffa programmet, men inte fått utdelning. Allsvenskan är dessutom väldigt jämn i år. Men det är klart att en seger gör att det ser ljusare ut, framförallt i tidningarna.

Vad tycker ni om att derbyt spelas på Söderstadion?

– (MJ) Kul att få spela en sån här match hemma inför våra supportrar, även om det bara får plats sexton tusen på läktarna. Stämningen kommer att bli fantastisk, det kommer Sören att få uppleva.

– (SL) Ja, det blir säkert kul för Hammarby. För mig spelar det ingen roll, men det är inte kul för djurgårdsfansen som bara fått tre tusen biljetter. Det är inte så bra.

Sören Larsen och Mikkel Jensen var lagkamrater i danska Bröndby i ungefär ett år. Men de var aldrig vänner och de säger att de egentligen inte känner varandra.

– Nej, jag var ung och spelade inte. Mikkel spelade hela tiden. Vi hade inte så mycket att prata om, säger Sören Larsen.

Som jag förstår det kunde ni ha hamnat i samma klubb igen...

– (SL) Ja, jag diskuterade lite med Hammarby också, men först och främst med Djurgården. Så det var väl aldrig riktigt nära egentligen.

”Ta det lugnt, titta på matchen”

Ser man på Hammarbys målsnitt hade Sören varit en ganska välkommen värvning...

– (MJ) Definitivt. En stor och stark anfallare behöver man alltid. Men eftersom han var skadad vet man inte hur det hade gått.

– (SL) Ja, vem vet om jag hade gjort mål där?

Kvällens derby är en riktig högriskmatch. Vad vill ni säga till fansen?

– (SL) Att de ska ta det lugnt och titta på matchen. Vi står för fighten nere på plan. Det är svårt för oss spelare att påverka vad som händer på läktaren, men jag hoppas att det inte händer något för det är inte roligt.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM