Hammarby tillbaka på Söderstadion – som tung derbyvinnare

Foto: Bildbyrån
Avgörandet. Mikael Andersson petar in 2–1-målet mellan benen på Djurgårdens målvakt Pa Dembo Tourray.
FOTBOLL

Hammarby var tillbaka på Söderstadion i ett allsvenskt derby för första gången på femton långa år.

Återkomsten såg ut att blil en mardröm – men 0–1 vändes till en tung 2–1-seger.

– Vi bestämde oss för att släppa loss och våga lite mer i andra halvlek. Det lyckades, säger matchens jätte Pétur Marteinsson till Canal plus.

Efter fem omgångar av allsvenskan och endast en enda seger hade tippade topplaget Hammarby dragits in i ett tidigt krissnack och tränaren Anders Linderoth erkände att hans egen plats som ansvarig hamnat under granskningslupp.

– Giljotinen står uppsatt och klar. Så tufft är det att vara tränare för en stockholmsklubb. Kraven är oerhörda, sa han inför ödesderbyt på Söderstadion.

I ett läge när Hammarby skulle må bra av ett tidigt ledningsmål skaffade sig Bajen ett tidigt stort innehav av bollen - men ett blytungt baklängesmål.

Djurgårdens formstarke dansk Sören Larsen tog ned en boll i närmkamp mot Max von Schleebrügge på högerkanten (Hammarby-fansen skrek på frispark), ryckte förbi Pétur Marteinsson och hittade Jones Kusi Asare i straffområdet. En snabb löpriktning skaffade utrymmet för Kusi Asare och 1–0 direktstöttes förbi Ante Covic.

Facit: 1–0 i den 32:a minuten.

– Vi jobbar bra, men måste komma runt mer på kanterna och fylla på med fler folk i boxen, sa Hammarby-mittfältaren Petter Furuseth Olsen i halvtid.

Då hade det stora offensiva Hammarby-hotet Jeffrey Aubynn tvingats ut efter att ha slagit upp en lårskada och ersatts av bänkade Pablo Piñones-Arce.

Just det bytet blev den energikick Hammarby behövde – och Hammarby växte in i matchen.

Piñones Arce rev djupa hål i Djurgårdsförsvaret, Petter Furuseth vann mer och mer viktiga bollar på mitten, Pétur Marteinsson stängde igen försvaret i mitten...och vändningen kom.

1–1 i den 62:a minuten.

Furuseth Olsen lyfte en frispark mot centrala straffområdet och en omarkerad Pétur Marteinsson nickade in 1–1 tätt intill högerstolpen, förbi Dembo Tourray.

2–1 i den 67:e minuten.

Piñones Arce sprang sig loss och letade efter Erik Johansson i en djupledslöpning i straffområdet, men bollen gick i stället fram till Mikael Andersson. I snäv vinkel svepte anfallaren in ledningsbollen mellan benen på Pa Dembo Tourray.

Plötsligt handlade nästan allt om Hammarby.

Mittbacksresen Pétur Marteinsson hade två jättelägen att slå in 3–1 – en retur efter skott av Piñones Arce, och en nick i ribban efter en Furuseth Olsen-frispark.

Mot slutet jagade Djurgården kvittering och möjligheter fanns. Sören Larsen hade en chans, och Ante Covic höll på att slarva in en hörna – men Hammarby höll undan och vann.

– Vi hade en bra chans att vinna i halvlek, men sumpade den och har bara oss själva att skylla, sa Djurgårdstränaren Kjell Jonevret.

Glädjen hos Hammarby var...derbyeuforisk.

– Det var längesedan jag hade så här kul...det var väl ett par säsonger sedan, sa segerskytten Mikael Andersson till TV 4.

Anders Burström