Bara ett mål i år – hämmas av allsvenska favoritskapet

FOTBOLL

HELSINGBORG

Markus Rosenberg har drabbats av måltorka.

Knäckt av proffsspekulationerna eller helt enkelt sämre än i fjol? Jag tror inte på någon av teorierna.

Rosenberg gör färre mål därför att han spelar i MFF.

Det låter såklart som en monumental logisk kullerbytta. Fjolårets allsvenske skyttekung skulle göra färre mål därför att han flyttar till laget som ska vinna årets allsvenska överlägset. Men just detta att MFF är en så stor favorit hämmar Rosenberg. Lagen som möter Malmö backar hem och då försvinner det djupledsspel Rosenberg är som allra bäst i. Med Afonso i stället för Niklas Skoog som anfallspartner får Markus dessutom knappt några passningar alls att jobba med eftersom Afonso trots all sin briljans inte är någon större passningsspelare.

I Halmstad bestod varje match av Rosenbergspel med snabba kontringar och attacker rakt på mål med ett minimum av passningar före avslut. Därför att motståndarna mötte Halmstad högre upp i planen. Ungefär som MFF:s internationella motståndare gjort i Royal League. Turneringen där Mackan vinner skytteligan med sju mål på tio matcher.

I allsvenskan skjuter Rosenberg mest av alla MFF-spelare men han har bara prickat rätt en gång i årets allsvenska. Det iskalla målet mot Landskrona, matchens enda. Sen har han skjutit och nickat men som närmast prickat målställningen två gånger.

Noggrant dokumenterad

Inte mycket till utdelning för en forward som studerats intensivt av utländska proffsklubbar, men det spelar säkert ingen roll för det utländska intresset. Markus Rosenbergs kvaliteter är noggrant dokumenterade. Han försvinner i sommar och jag tror fortfarande att det blir till Ajax.

Märkligt med sviter som håller i sig i idrott. Det finns inte en enda logisk förklaring till varför MFF ska ha svårt att vinna över Sundsvall. Inte ens konstgräset som MFF:arna har lite för lätt att hetsa upp sig mot och därmed sänka sin egen förmåga i onödan.

Konstgräs – fördel Afonso

Även om konstgräs är skräp jämfört med riktigt gräs borde det faktiskt gynna en lirare som Afonso att få hantera bollen på ett underlag som är garanterat jämnt.

En annan märklig svit är Helsingborgs oförmåga att vända underläge till seger. Senast det skedde i allsvenskan var 16 september 2000 när HIF vände 0-1 till 3-1 över IFK Norrköping.

HIF borde vänt 0-2 till seger över Kalmar men ett kompakt övertag efter paus ledde bara till oavgjort. Petter Wastå gjorde en fantastisk räddning på närskott från Thando Mngomeni men bollinnehavet ledde till för få klara HIF-chanser.

Helsingborg kan spela riktigt bra fotboll men fastnar också, som i går, ibland i ett ineffektivt bollflytande med alldeles för många tillslag och ett evigt vändande fram och tillbaka innan nästa passning slås. Atiba Hutchinson var helt anonym i första halvlek men steg fram och räddade poängen med ett underbart skott och en snabbt slagen frispark som öppnade Kalmars försvar så att kvitteringen kunde göras.

Bäst och roligast i matchen var ”tråkiga” Kalmars offensiva inledning. Första tjugo minuterna spelade Kalmar snabbt och effektivt. Brassarna César Santin och Fabio Augusto satte ständig press på Helsingborgs försvarare.

Välförtjänt utvisning

Jag kan hålla med Nanne Berg­strand om att svenska domare blåser sönder en del matcher i stället för att tillåta ett tufft men ärligt spel som ger bättre matchtempo. Men när det gäller Fabio Augustos utvisning vill jag nog påstå att han hade tjänat ihop till sitt andra gula kort. Det borde nog ha kommit i någon av de tidigare situationerna i stället för i den kollision som fick Åke Andreasson att agera.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM