Djurgården hänger med - men nu är det upp till bevis

FOTBOLL

Djurgårdens Kjell Jonevret år 2005 som Italiens Galileo Galilei 1633...

Det var 1633 som den italienske fysikern och astronomen inför en inkvisitionsdomstol mumlade sina bevingade ord om jorden:

- Och likväl rör hon sig...

2005, efter den övertygande 3-1-segern mot Assyriska, sitter Djurgårdens headcoach i Stockholm Stadions inre och säger:

- Lik förbannat är vi med...

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
firar Trots att djurgårdens målvakt Pa Dembo Tourray inte hållit nållan en enda gång ligger laget överraskande på en andra plats. Men det gäller att inte ta ut segern i förskott, djurgården har nämligen bara mött allsvenskans svagaste lag hittills.

I ena fallet handlade det om att Galilei råkat i onåd i Vatikanen sedan han offentligt försvarat Kopernikus världsbild med SOLEN i centrum.

Han ställdes inför domstol, tvingades göra avbön och

acceptera kyrkans uppfattning att JORDEN var universums medelpunkt och dömdes till livslång husarrest, innan han trotsigt mumlade just dessa ord.

I det andra fallet handlar det varken om domstol, någon påtvingad uppfattning eller något straff, när Kjell Jonevret glatt konstaterar sitt faktum.

Vinner mot jumbolag

Att hans Djurgården inte alls tillhörde de tippade topplagen men att man, trots att målvakten Pa Dembo Tourray ännu inte hållit nollan någon enda gång, ligger på en femteplats på 13 poäng, bara poängen efter ledande Helsingborg.

Lik förbannat hänger man alltså med...

I en riktigt rolig fotbollsmatch på Stadion där Assyriska - dessvärre förmodligen bara för en enda match - lagt undan sin destruktiva, defensiva kostym av märke Morais och istället satsade lite på sin gamla charm med trampa på bollen, snabba kortpass och "vägra-städa-undan-utan-spela-dej-istället-ur-kritiska-situationer"-fotboll.

Det gick naturligtvis som det gick med det.

Assyriska förlorade, och även om coachen José Morais och hans adepter här och nu får beröm för denna typ av fotboll och denna inställning, så lär det inte bli så mycket mer av varan.

- Det är hårt arbete som gäller. Inte funny-and-nice-fotboll, log portugisen.

Djurgården är nu inne i en fin period - undantaget andra halvleken av derbyt mot Hammarby förra veckan - men innan de blårandiga svävar iväg på alltför höga moln kan man ju ändå peka på att de senaste tre vinsterna tagits mot allsvenska jumbon Assyriska (3-1), nästjumbon Gefle (3-1) och det lag som låg jumbo före måndagsmatcherna, alltså Elfsborg (2-1).

Betydligt hårdare motstånd väntar nu.

Först tabellsexan Kalmar borta på söndag och efter landskampsuppehållet i tur och ordning IFK Göteborg borta, Malmö FF borta och serieledande Helsingborg hemma.

Det är nu Jonevrets Army ska upp till bevis, och med det senast på måndagen stärkta självförtroendet är det ingen omöjlighet att detta slår väl ut.

Abgars sjätte mål

Den målbegåvade dansken Sören Larsen toppar skytteligan med sina sex mål, den passningsbegåvade Tobias Hysén har redan hunnit med tre målpass på sex matcher vilket är ett något bättre snitt än fjolårets totala nio på 25, den spelbegåvade Abgar Barsom har ännu inte gjort en hel match men gläder oss finsmakare hela tiden med sin bollbehandling och sina läckra framspelningar.

- Roligt att göra mål också, sa Abbe, tackade med 2-0-målet för den enorma bjudning han serverats av David Durmaz.

27-åringen från Örebro har faktiskt inte gjort så många mål...

Måndagens var hans sjätte på 48 allsvenska matcher. Senast hände det mot Trelleborg på Råsunda i september förra året, det avslutande 5-0-målet.

Dessförinnan i april 2002, 1-0 på ett avigt vänsterskott mot Halmstad BK borta i en match som slutade 1-1.

Till sist måste här också kunna påpekas att även Hammarby denna kväll tog ett steg uppåt i den allsvenska tabellen.

Jo, faktiskt.

Trots storförlusten mot Elfsborg, 1-4, gick man i tabellen förbi Landskrona upp på åttonde plats - tack vare att Landskrona förlorade ännu större, 1-5, mot Halmstad.

Lasse Sandlin