Sportbladets Stefan Alfelt: Försvaret bara stod och tittade på

FOTBOLL

BORÅS

Ett gäng Hammarbyspelare kom ut från omklädningsrummet och gick åt vänster i Borås Arenas korridorer innan de fick besked om att bussen stod i rakt motsatt riktning.

- Ni sprang ju åt fel håll hela matchen. Ska vi inte fortsätta med det? undrade Anders Linderoth sylvasst.

Förstår Hammarbytränarens besvikelse. Den positiva andra halvleken i derbyt mot Djurgården kunde lika gärna ha spelats för hundra år sen. Från strålande till oorganisation, dålig inställning och oförmåga på mindre än en vecka.

När anfallsspelet fungerade hyggligt rasade Hammarbys tidigare säkra försvarsspel samman. Ingen var med på Elfsborgs traditionella bandyhörna och ett helt försvar tittade på när Magnus Samuelsson lämnade över till Samuel Holmén att dunka in sin vänsterkanon i krysset.

Berggren och Sjöhage på topp

Pétur Marteinsson förlorade tungviktsduellen mot Hasse Berggren som var så stark, så bra och så himla mycket matchvinnare i ett läge då Elfsborg skrek efter en seger. Man pratar om Anders Svenssoneffekten men i den här matchen regerade Hasse Berggreneffekten.

Berggren tillsammans med snabbe 18-åringen Joakim Sjöhage på topp understödda av Daniel Alexandersson på vänsterkanten gav Elfsborg det spetsiga djupledsspel som saknats i de tidigare matcherna.

En lovande debut

Sjöhages debut från start var mycket lovande. Respektlös och bollsäker. Borde ha gjort mål när han fri dundrade bollen i ribban men det spelar mindre roll i en 4-1-match. Elfsborgs tränare Magnus Haglund drog till med travspråk för att beskriva matchningen av den store talangen:

- Man vill att såna spelare ska vara klara för sin debut. Som en unghäst i trav vill man inte släppa fram honom för tidigt så att han kallnar med 300 kvar.

Sjöhage kallnade inte. Han var het, som hela Elfsborg. Från mitten av första halvlek skapade Hammarby ett grepp om mittfältet. Erik Johansson och Mikkel Jensen tryckte fram laget och chanser skapades. I andra halvlek ändrade Elfsborg sitt mittfältspel, drog ned Magnus Samuelsson - ofta anonymiserad och alltid underskattad - som balansspelare och det räckte för att helt döda Bajens anfallsspel.

Elfsborgs spelare har haft en tuff tid. Storsatsning med nya arena och Anders Svenssons hemkomst är av en sån dignitet att den inte får resultera i fiasko. Samuelsson erkände att han och hans lagkamrater helst hållit sig hemma mellan matcher och träning de senaste veckorna.

Nu kan han ta en runda till golfbanan igen medan Hammarbys spelare nog inte gärna visar sig på stan ett tag framöver. Förluster som gårdagens sitter kvar i minnet även om Anders Linderoth försökte intala oss att det för honom och laget snart bara är nästa match som finns i tankarna.

För många defensivspelare

Det tror jag inte på. Att ett försvarsspel som tidigare varit ett av seriens absolut starkaste rämnar är möjligen en engångsföreteelse, men i så fall en engångsföreteelse som inte får ske. Åtminstone inte på grund av viljelöshet, det var för många bekväma defensivspelare i Bajen i går.

Problemet med saknad målskytt lever vidare. Mikael Andersson är ensam på topp och pengarna finns inte till förstärkning i sommar. Anders Linderoth räknar bara med att ha sin just nu av skador sargade trupp att försöka styra i rätt riktning under resten av säsongen.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM