Ny Svensson till Elfsborg - tack vare artistskatten

FOTBOLL

Efter en Svensson till Elfsborg kommer ytterligare en, Mathias Svensson, 31.

Tack vare samma smarta skatteupplägg.

- Om vi kommer överens blir det så, säger kanslichefen Thomas Nyberg.

Foto: GETTY IMAGES
Snart tillbaka i Elfsborg.

Boråsklubben är på väg att göra en ekonomisk storsatsning.

Ny arena, värvningen av Anders Svensson - och nu talar väldigt mycket för att Norwichproffset och anfallaren Mathias Svensson återvänder till klubben som han lämnade 1996.

- Mathias är med familjen på Cypern på semester. Han har diskuterat med Elfsborg och ska fundera på erbjudandet och diskutera det med familjen, säger Jonas Svensson, som agerar agent åt sin bror.

Lönemässigt är det stor skillnad mellan allsvenskan och de utländska proffsligorna att Svensson velat stanna i England ett tag till.

Men Elfsborg är på väg att minska det gapet tack vare ett smart, och fullt legalt skatteupplägg.

Undersöker ekonomin

Samma variant använde klubben när de värvade Anders Svensson.

- Ambitionen är att vi ska klara av den här värvningen på samma sätt. Men det krävs ändå externa finansiärer, säger Thomas Nyberg. Det är den biten vi undersöker just nu.

Elfsborg och flera andra svenska klubbar använder sig av den så kallade artistskatten, ursprungligen till för utomlands bosatta artister och idrottsmän som tillfälligt jobbar i Sverige.

Genom att Elfsborg i förväg betalar ut en stor summa pengar när Mathias Svensson fortfarande är bosatt i England behöver spelaren bara betala 15 procent i skatt och klubben slipper helt arbetsgivaravgifter.

Michael Wagner