Sportbladets Stefan Alfelt: Jag har aldrig varit med om något liknande

FOTBOLL

MALMÖ

En in – en ut.

Jag förstår inte riktigt hur Öis ska lyckas med sin utrensningsaktion.

Malmös en ut – en in blir inte heller problemfritt. Men det är en avgrundsdjup skillnad mellan att köpa ersättare mot att tvinga bort spelare som inte har något att vinna på att sticka.

Zoran Lukic säger att han under de åtta hittills spelade omgångarna lärt sig vem som är vem i Öis-truppen, vilket i klartext betyder att han placerat spelarna i två fållor.

I den ena står de som Lukic anser vara bra att ha för Örgryte.

I den andra de veka som det inte finns plats för i ett allsvenskt lag med ambition att slippa årligen återkommande krissäsonger. De som ska rensas bort.

En rejäl sågning

Under alla år som jag bevakat allsvenskan har jag aldrig hört något liknande. En tränare som öppet pratar om att han vill bli av med delar av sin trupp för att ersätta med unga hungriga talanger. Spelare med en inre motivation. Spelare som är stolta att spela för sitt lag.

När Zoran Lukic säger så säger han samtidigt att spelare i hans lag just nu varken har motivationen som behövs eller känner stolthet när de representerar Öis. Det är en sågning värre än att säga att de har minimal bollkänsla eller inte kan slå en bredsida rätt. Brister som till en viss del alltid kan kompenseras med den vilja Zoran saknar hos sina spelare.

Jag gissar att det inte väntar särskilt muntra dagar på Öisgården närmaste tiden och det beror i så fall inte på sistaplatsen i allsvenskan. Det är mycket luft som behöver rensas innan Öis kan få ett fungerande lag igen.

För andra matchen i rad lurades Öis på en straff. IFK Göteborgs George Mourad stoppade bollen tydligt med armen i derbyt och mot MFF stoppade Stefan Johannesson pipan i munnen men blåste inte luft genom den trots Peter Abelssons solklara hands.

En miss som skapade den frustration som resulterade i att Zoran Lukic sparkade till en vattenflaska och skickades upp på läktaren.

- Visste inte att jag hade så bra tillslag så att flaskan for iväg in på planen så att domaren kände sig hotad, sa Zoran.

Anmärkningsvärd slapphet

Tränare får inte sparka till flaskor. För då blir det läktaren nästa. Nanne Bergstrand fick samma straff i Helsingborg, men hur står det egentligen till med säkerheten? Såväl Nanne som Zoran gick rätt upp och satte sig mitt bland motståndarlagets supportrar. Båda är personligheter som säkert kan snacka sig ur de flesta situationer, men i en våldsdrabbad fotbollsvärld är det en anmärkningsvärd slapphet.

MFF gjorde ingen bra match, vann ännu en gång på Afonsos skicklighet i en mot en-situationer. Målet var kanske inte mästerligt men rätt elegant. En teknisk skicklighet med fördröjt skott sen Marcus Dahlin vänts bort.

Markus Rosenberg visade återigen frustration över sin uteblivna målproduktion. När han kom fri drog han på med allt för många tankar och för vilja. I tidigare målform hade han skjutit utan att tänka och då hade det blivit mål.

Målen kommer och Mackan kommer att säljas. Kanske försvinner Lolo Chanko, Andreas Yngvesson och Thomas Olsson (ifall Anders Andersson vänder tillbaka, vilket han gör). Afonso kan naturligtvis försvinna men han är för dyr för mindre klubbar och ointressant för större som väljer landslagsmeriterade brassar till den viktiga exklusiva kvoten av tre icke-EU-spelare som tillåts.

En stor omsättning på spelare är det sista MFF vill ha inför det kommande Champions Leaguekvalet. Samtidigt kan det bli en chans att, på samma vis som Zoran Lukic vill, spetsa truppen. En ut – en in.

Alla MFF:are har i år faktiskt inte visat att de är självklara i en trupp som ska vinna allsvenskan och ta sig in i leken med Europas riktigt stora.

Stefan Alfelt