Härvan kring Blåvitts skatteaffärer växer

Klubbdirektören Mats Persson anhållen – nya misstankar om grovt skattebrott

FOTBOLL

GÖTEBORG

IFK Göteborg har drabbat av en ny besvärande skatteaffär.

Den här gången gäller det den så kallade artistskatten och utbetalningar till Stefan Selakovic som återvänt till Sverige efter proffsspel utomlands.

Klubbdirektören Mats Persson sitter anhållen, misstänkt för grovt skattebrott.

Foto: Atonbladet
Anhållen IFK Göteborgs klubbdirektör Mats Persson sitter anhållen misstänkt för skattebrott.

När IFK Göteborg och de ersättningar som gått till den förre spelaren Peter Ijeh utretts upptäcktes andra saker som väckte myndigheternas intresse.

Uppgifter som kommit fram i samband med att Skatteverket genomfört en skatterevision i IFK Göteborg under sommaren.

Utredningen gäller Selakovic

Informationen från skatterevisionen har nu ekobrottsmyndigheten under vice chefsåklagaren Lars Lithner tittat närmare på. Det gäller hur IFK Göteborg betalat ut miljonsummor i sign-on-bonus i enlighet med den så kallade artistskatten till spelaren Stefan Selakovic.

Under tisdagen hölls flera förhör med de inblandade.

Lithner valde då att anhålla klubbdirektören Mats Persson.

Stefan Selakovic var under tisdagen kallad till polisförhör men släpptes senare under dagen, uppger IFK Göteborg på sin hemsida.

Man skriver också att förhör ska hållas med andra personer inom eller med anknytning till föreningen under onsdagen. Fram till dessa är genomförda kommer Mats Persson att kvarhållas.

– Förundersökningen beträffande IFK Göteborg har utvidgats med nya brottsmisstankar. Vi har hållit ett antal förhör. Om någon sitter anhållen eller om någon mer blivit misstänkt kan jag inte kommentera, sade Lars Lithner till TT på onsdagsmorgonen.

Miljonbelopp

Enligt Sportbladets uppgifter rör det sig om hur IFK Göteborg har betalt ut miljonbelopp till Selakovic i samband med att han återvände till allsvenskan från proffsspel i holländska Heerenveen.

Ekobrottsmyndigheten misstänker att Selakovic tagit emot utbetalningen när han redan återvänt till Sverige.

För att pengar ska kunna betalas ut i enlighet med lagreglerna för artistskatten, och bara beskattas med 15 procent, ska mottagaren fortfarande vara bosatt utomlands.

Lithner vill dock inte uppge hur många personer som hörts i den nya skattehärvan inom IFK Göteborg.

– Det är några stycken, och det skedde i går, tisdag. Utöver det kan jag inte lämna några fler kommentarer, säger Lars Lithner till TT.

TT uppger att ytterligare en person, utöver de fyra tidigare i samband med Ijehaffären, nu delgivits misstanke om skattebrott.

Spelartruppen informerade

IFK Göteborgs spelartrupp och ledare informerades av klubbledningen i morse på Kamratgården i Göteborg.

– Egentligen har jag inte så många kommentarer. Jag är lika överraskad som alla andra, säger IFK Göteborgs ordförande Bengt Halse. När det gäller de här sakerna med artistskatten har vi varit väldigt noggranna med att det blir rätt.

– Nu kan vi inte göra mer än avvakta den fortsatta utredning och se om det finns några fakta som vi inte känt till sedan tidigare, säger Bengt Halse.

Läs mer:

Andra uppmärksammade fall

Michael Wagner, TT

ARTIKELN HANDLAR OM