De gömde 1 miljon kr

Mystiskt miljonbelopp till ett utländskt bankkonto

Foto: ROGER LUNDSTEN
10 januari Stefan Selakovic presenteras som nyförvärv. Till vänster klubbdirektören Mats Persson som nu är anhållen.
FOTBOLL

GÖTEBORG

En felaktigt utbetald sign on-bonus på över tre miljoner kronor till Stefan Selakovic.

Ett mystiskt miljonbelopp till ett utländskt bankkonto.

Så ska IFK Göteborg försökt lurat staten på flera miljoner kronor i skatt.

– Bara Mats Persson har svaren när han blir frisläppt, säger ordföranden Bengt Halse.

Redan tidigt på hösten för ett år sedan avslöjade Sportbladet att Stefan Selakovic var på väg hem till allsvenskan och IFK Göteborg från holländska Heerenveen.

Men IFK Göteborg fick konkurrens från Djurgården, Halmstad och Malmö FF.

En budgivning om Selakovics tjänster inleddes.

Valet blev IFK Göteborg.

För att komma billigare undan skattemässigt ville klubben, som är brukligt vid värvningar av hemvändande utlandsproffs, betala Selakovics sign on-bonus med så kallad artistskatt.

Redan i Varberg

Men när det var aktuellt med utbetalningarna från IFK Göteborg fanns Stefan Selakovic med sambo och nyfödd son redan i Varberg.

– Den viktiga tidpunkten är hur förhållandena ser ut vid utbetalningstillfället, om personen kommit hit till Sverige eller fortfarande befinner sig utomlands, säger Per Swanström, skattejurist på Skatteverket.

Vice chefsåklagaren Lars Lithner tolkar att utbetalningarna av Selakovics sign on-bonus på drygt tre miljoner kronor med artistskatt gjorts i strid med gällande bestämmelser.

Syftet var att spara flera miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och löneskatter för IFK Göteborg.

Därför anhölls i tisdags klubbdirektören Mats Persson misstänkt för grovt skattebrott.

IFK Göteborg, Stefan Selakovic och hans rådgivare, spelaragenten Kent Carlzon, har en annan åsikt:

– Min uppfattning är att Stefan inte var folkbokförd i Sverige när pengarna utbetalas, säger Kent Carlzon.

Ett utdrag ur folkbokföringsregistret visar att Stefan Selakovic folkbokfördes i Varberg 4 april i år, sambo och barn redan 21 januari.

– Det är när själva vistelsen i Sverige inleds som är betydelsefull, inte när personen i fråga har folkbokfört sig, säger Per Swanström på Skatteverket.

Familjen Selakovics vistelse i Sverige inleddes i och med sonens födsel på Varbergs sjukhus 19 december 2004.

Enligt flera uppgifter till Sportbladet är det dock inte bara det eventuella misstaget med utbetalningsdatumen av sign on-bonusen som åklagaren Lithner ifrågasätter.

Sträng banksekretess

Vid skatterevisionen i samband med Peter Ijehaffären ska myndigheterna upptäckt att ytterligare en summa, ett miljonbelopp utanför vad som finns i kontraktet, ska betalts till ett utländskt konto kopplat till Selakovic, i ett land med sträng banksekretess.

– Det är inget som jag känner till, säger IFK Göteborgs ordförande Bengt Halse. Det är Mats Persson som haft ansvaret för utbetalningar och liknande. Bara Mats Persson kan ge svaren på alla frågor när han blir frisläppt.

Däremot bekräftar Halse att det kan ha förekommit utbetalningar till konton i Luxemburg, ett land med stark banksekretess.

– Jag vet inte om det har gjorts till Stefan Selakovic. Men det förekommer att svenska spelare som varit proffs utomlands har konton i Luxemburg, säger Bengt Halse.

Robert Laul, Martin Strömberg, Michael Wagner