Elfsborg misstänks för skattebrott

Förundersökning inledd – förhör inom några veckor

FOTBOLL

Redan förra året riktades misstankar mot att den allsvenska fotbollsklubben Elfsborg undanhållit 1,6 miljoner kronor i skattepengar i samband med försäljningarna av Anders Svensson och Fredrik Berglund, och för utebliven reklamskatt.

På torsdagen förklarade ekobrottsmyndigheten i Borås att en förundersökning om grovt skattebrott är inledd och förhör ska hållas med de inblandade.

Om Elfsborg fälls för grovt skattebrott kan det också få till följd att klubben degraderas till superettan, eftersom det står i Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser att ”nedflyttning en serie ska ske, såvida inte särskilda skäl föreligger, när en förening grovt åsidosatt vad som ålegat föreningen genom att i avsevärd omfattning underlåta att betala skatter och allmänna avgifter”.

Skatteverket, som gjorde anmälan efter en revision i maj förra året, anser att Elfsborg gjorde fel när de inte betalade sociala avgifter eller särskild inkomstskatt när Fredrik Berglund gick till holländska klubben Roda och Anders Svensson till engelska Southampton 2001.

Betalade inte artistskatten

En förundersökning mot Anders Svensson inleddes redan förra året, men den lades ned i juni samma år då det konstaterades att landslagsmittfältaren inte ansågs ha haft uppsåt att smita från skatt.

Tanken var istället att Elfsborg skulle betala den artistskatt på 15 procent som skulle åläggas Svensson och Berglund.

– Men de pengarna deklarerades aldrig, säger Jan Andersson, chef för ekobrottsmyndigheten i Borås, till TT.

Ekobrottsmyndigheten misstänker också att Elfsborg, liksom idrottsminister Bo Ringholms klubb Enskede IK, inte har betalat tillräckligt med skatt på reklamintäkter under 2001 och 2003. Totalnotan stannar, enligt Skatteverkets anmälan, på 1,6 miljoner.

Kallas till förhör

Att Skatteverkets snart ett och ett halvt år gamla anmälan mot Elfsborg utreds först nu är enligt Jan Andersson en prioriteringsfråga.

– Vi planerar att hålla förhör med de inblandade inom ett par veckor, säger Jan Andersson.

De berörda kommer att kallas till förhör.

– Vi springer inte ut och hämtar in folk för sådant här. Vi har alla papper redan genom revisionen och nu vill vi bara prata med de inblandade, säger Jan Andersson.

– Varken Anders Svensson eller Fredrik Berglund är misstänkta för några brott, det är klubben som vi granskar.

Lars Markusson/TT Karin Olander/TT