BANK: GE OSS SVAR, BLÅVITT

Göteborg - Sveriges sämsta kioskdeckare

FOTBOLL

Välkommen till tvåmiljonerfrågans sista nivå:

- Stefan Selakovic - vem var det du betalade 1,35 miljoner till?

I potten ligger en allsvensk plats, en stolt klubbs anseende och den största ekonomiskandal svensk idrott upplevt.

Så, vem var det?

Händerna darrade när han lyfte telefonluren. Han fick slå om numret två gånger. Så andades han in, slog den sista siffran och väntade. Fyra signaler gick fram, den femte kom aldrig. Istället en yrvaken röst, han kände igen den ändå.

- Ja", sa rösten, det är Stefan.

MP visste vad han måste göra, nu fanns ingen väg tillbaka.

- Hej, sa han. Vi går in i fas B. För över pengarna.

Vänta nu här.

Hur gick det här till?

Hur, när och varför (framför allt varför) förvandlades IFK Göteborg från att vara Sveriges främsta fotbollsklubb till att vara Sveriges sämsta kioskdeckare? Och vilken idiot skrev in den sanslöst sympatiske Stefan Selakovic i en totalt ofattbar skurkroll?

Hopplöst illa ute

I dag finns fler frågor i Blåvitt än i en normal omgång Jeopardy, och oavsett hur den juridiska gången ser ut är det hög tid att Mats Persson, Janne Nilsson och de andra ställer sig på Kamratgårdens trappa och svarar tills inga frågor finns kvar.

I natt gick Göteborgs-Posten ut med nya uppgifter, och gjorde ett besvärande men ganska tydligt fall till något helt annat. Petergate, hela den sorgliga och svajiga Ijeh-affären, var både klantig och naiv. Men om de nya uppgifterna stämmer - och låt oss hålla fast i detta OM som en blinkande, blåvit livboj - så är IFK Göteborg hopplöst illa ute.

Det är razzior i gryningen, hemliga transaktioner till bankkonton i Luxemburg, mystiska kodnamn, nätter i polisceller och tusen frågor utan svar.

Ge oss svaren.

Gör det nu.

Vem är den där "Janne P" i Selakovics bankbok? Vem och vad låg bakom transaktionerna till och från Selakovics konto?

Har Janne Plånbok Nilsson handlat helt på eget bevåg, eller har styrelsen sanktionerat hans handlande?

Är IFK Göteborg fortfarande en arbetarförening med ett solidariskt hjärta, eller en skrupelfri klipparklubb?

Att avvakta en utredning duger juridiskt, men det duger inte för att rädda ansiktet. Ställ er på trappan, svara på frågorna, lägg korten på bordet.

Om Ekobrottsmyndigheten är snett ute med sina misstankar vill vi veta exakt var de trampat snett.

Om Blåvitt vill kunna se sina supportrar i ögonen så borde de förklara det redan idag.

Det är ju inte så att Blåvitt är vilken klubb som helst. 17 SM-guld och två titlar i Europa är en sak - men det finns också en historisk värdegrund i klubben. Fråga Roger Gustafsson eller Håkan Mild om den, fråga om de vill kännas vid ett IFK som står för skattefusk.

"Särskilda skäl"

Bara misstanken är ett fruktansvärt slag. Om - OM! - de misstankar som dykt upp har något med verkligheten att göra öppnas falluckor stora som Götaplatsen.

Gränsen för grovt skattebrott är passerad utan darr på ribban, och den enda livlina som finns kvar för att rädda klubben från nedflyttning är den här svårfångade raden:

"Särskilda skäl".

Det krävs särskilda skäl för att rädda den allsvenska platsen för en klubb som begått grova skattebrott. Men om - OM! - IFK-ledningen kan bindas till så här nattsvarta konstruktioner finns inga skäl kvar. Vare sig särskilda eller några andra.

Då får Sveriges stoltaste fotbollsförening spela bortamatch i Örebro.

Det vore svensk klubbidrotts största skandal någonsin, ett fruktansvärt svek mot de blåvita fans som genomlidit tio mörka år och nu ser en ljusning.

Låt oss hoppas att de slipper det, låt oss hoppas att allt är något slags missförstånd, låt oss hoppas att det finns bra svar på alla de frågor som supportrar, journalister och utredare har att ställa idag.

Jag har ingen lust att tro något om härvan IFK Göteborg längre.

Det är hög tid att vi får veta istället.

Läs också:

Simon Bank