Blåvitt faller – om de fälls

Licensnämnden: ”Särskilda skäl” kan inte rädda IFK Göteborg

FOTBOLL

GÖTEBORG

”Särskilda skäl” kan inte rädda IFK Göteborg från nedflyttning vid fällande domar mot enskilda klubbledare.

Det hävdar licensnämndens ordförande Khennet Tallinger.

I diskussionen om IFK Göteborg kan drabbas av nedflyttning eller inte har flera olika tolkningar gjorts. IFK Göteborgs tolkning är att det inte behöver finnas en oro för att bli nedflyttade. De eventuella brott som begåtts har gjorts av enskilda personer bakom styrelsens rygg.

– Det är ju i så fall ett agerande som inte kan stå för hela föreningen, sa IFK:s jurist Tore B Carlsson till Sportbladet i går.

Blåvitt lutar sig mot en mening i den avgörande paragrafen som lyder: ”nedflyttning i seriesystemet ska ske, såvida inte särskilda skäl föreligger”.

Inget att hänga i granen

Men enligt licensnämndens ordförande Khennet Tallinger är de ”särskilda skälen” inte mycket att hänga i granen i det här fallet.

– ”Särskilda skäl” förutsätter att något skett helt utanför klubbens förskyllan. Att klubbens alltså inte har kunnat påverkat det som skett. Om – jag vill betona om – en klubbdirektör och en kassör fälls för skattebrott i samband med en spelarövergång kan det aldrig bli ”särskilda skäl”.

”Jobbat i 100 år”

Därmed inte sagt att IFK verkligen kommer att flyttas ned till superettan, poängterar Tallinger:

– Man får inte dra för stora växlar innan fällande dom. Jag har jobbat i domstol i säkert 100 år och sett mycket rinna ut i sanden.

Blåvitt-juristen Tore B Carlsson är ändå kritisk till Khennet Tallingers uttalande.

– Jag tycker att Tallinger uttalar sig om detta alldeles för tidigt. Det finns en regel att ta till sig alla omständigheter innan man har en sådan uppfattning, säger Carlsson.

Men det började som en tveksam spekulation är nu ett realistisk värstascenario.

Markus Eriksson, Robert Laul