Simon Bank: Det luktar skumt på Kamratgården

FOTBOLL

GÖTEBORG

Deckaren behöver en skurk, IFK Göteborg behöver en syndabock.

Mats Persson, heter han. Hans manus består av en enda replik:

”Inga kommentarer”.

Lätt sagt.

Men det räddar inte Blåvitt.

Till och med träden rodnade kring Kamratgården i?går. Öis-röda och halvnakna stod de och tittade på en klubb som förlorat ansiktet.

Det finns ju en historia här. Blåvitt har firat Uefa-guld och SM-guld här, lärt oss hur man klipper sönder kalsonger och hur Guns guldpytt luktar.

Det luktar, om man säger, annorlunda nu. Instängt, skumt.

IFK Göteborg försökte öppna ett fönster på glänt igår, men när alla helgons dag kom så låg både stank och stora frågor kvar över änglarna.

Vem är ”Janne P”? Vem är det som enligt uppgift fått 1,35 miljoner kronor från Stefan Selakovics bankkonto?

Det vet vi fortfarande inte, för ingen ville svara på den frågan. Efter 101 års stolt historia ställdes en blåvit klubbdirektör för första gången mot väggen med misstankar om grovt skattebrott att bemöta.

Mats Persson sa:

– Inga kommentarer.

Vi frågade om han var övertygad om att han gjort rätt.

– Inga kommentarer.

Vi frågade om varför han inte lägger korten på bordet.

– Inga kommentarer.

Persson var ensammast i Göteborg

Det var en bruten man som pratade, efter två dygn i en ensam cell. Det bor en halv miljon i Göteborg och någon av dem måste vara ensammast.

I går var det Mats Persson.

Han kom till Ruddalen, sin gamla hemmaplan, när träningen var slut och Blåvitts trupp på väg därifrån. Det ven så snålt och kallt, och Persson höll sin mobiltelefon mot örat som en livlina. Så slog han till en boll (den gick utanför), vände och gick därifrån.

Han sa att han mådde dåligt.

Inte mycket mer.

Det är klart att det är sorgligt, och det är klart som fan att Mats Persson mår dåligt. Om han döms, om det finns ens lite substans i misstankarna som sipprat fram från Ekobrottsmyndigheten så s k a han må dåligt. Det är ingen juridisk skillnad på den som undanhåller staten skattemiljoner för att spisa beluga-caviar och Moët och den som gör det för att bygga ett fotbollslag.

Persson kom som en frälsare från Frölunda, han har byggt det nya Blåvitt – och kanske var hans ambitioner större än kassan och lagen tillät.

Misstankarna är fortfarande bara misstankar, men de växer i styrka för varje sekund. Och Persson är jurist, han kan reglerna.

Har han lurat Stefan Selakovic att fungera som pengatvätt? Har han och kassören Janne Plånbok Nilsson gått bakom ryggen på styrelsen? Har han riskerat en hel klubb för att dra hem en statusvärvning?

Precis så ser det ut.

– Inga kommentarer, säger Mats Persson.

Selakovic är oskyldig

Stefan Selakovic frös så han skakade igår. Han sa att han är oskyldig, jag tror honom utan att tveka. Han vore en idiot om han riskerade allt han hade utan att ha något att vinna – och Stefan Selakovic är ingen idiot.

Men frågorna kommer att plåga honom, och de kommer att plåga IFK Göteborg genom en vinter och en istid. Klubben kommer att lägga sig och vakna med samma, klibbiga ångest. Och om förbundets regler är något att gå efter – det är inget vi ska ta för givet – så kommer Blåvitts allsvenska existens att avgöras i tingsrätten. Mats P och Janne P kan ha satt P för den längsta allsvenska svit som det här landet har.

Det enda som möjligen kan rädda Blåvitt är att krocken mellan rättssäkerhetens krav och den sportsliga rättvisans krav blir för absurd.

Vad händer om rättsprocessen drar ut på tiden så länge att en eventuell nedflyttning kan verkställas först om, låt säga, tre år? Kan man fortfarande prata om rättvisa då?

Jag vet inte.

Men jag vet att hela den här stinkande sörjan är så vansinnigt ovärdigt för en klubb som IFK Göteborg.

Så vad ska klubben göra?

De pekar på Persson och Nilsson, förstås.

Klubben fjärmar sig från dem som om de bar med sig dubbla doser fågelvirus. Som om det hjälpte. Som om man kunde skära bort en klubbdirektör och en kassör och påstå att de inte har med klubben att göra. Om de är skyldiga är IFK Göteborg som förening skyldig.

Det är det enda som är enkelt.

Annars är skuldfrågan ett tusenradigt sudoku-pussel.

Vad har övriga styrelsen för roll? Bengt Halse? Agenten Kent Carlzon som hjälpte både Ijeh och Selakovic? Sanningen kommer att komma fram, det gör den alltid förr eller senare.

Tills den gör det kommer det att fortsätta blåsa elaka iskalla vindar kring Kamratgården.

Efter hundra år av hederlighet.

Simon Bank