IFK:s smäll 13 miljoner

Chocksiffrorna som skakar Blåvitt

FOTBOLL

GÖTEBORG

IFK Göteborg ville spara pengar.

Istället kan föreningen drabbas av den värsta ekonomiska smällen i klubbens historia efter skatteuppläggen med Peter Ijeh och Stefan Selakovic.

Risken är stor att IFK Göteborg tvingas betala 13 miljoner kronor i skatter.

Foto: ANDERS DEROS
FÖRSÖKTE SPARA IFK Göteborg ville spara pengar – men det kan sluta i ett stort ekonomiskt bakslag. Efter Ijeh- och Selakovic-affärerna kan klubben tvingas betala 13 miljoner kronor i skatter. På bilden syns Blåvitts George Mourad, som inte har någonting med den pågående skattehärvan att göra.

De senaste dagarnas uppgifter från förhör och fynd från razzior har inte bara gett förundersökningen om misstänkta skattetbrott ny styrka.

Uppgifterna gör också att IFK Göteborg med stor sannolikhet kommer påföras skatter för uppläggen med spelarna Peter Ijeh och Stefan Selakovic.

Båda anfallarna har så kallade nettoavtal gällande sina sign on-bonusar.

Det innebär i praktiken att klubben har skatteansvaret.

Gåvoförfarande

De ansvariga i IFK Göteborg har försökt att komma så billigt undan som möjligt från olika skatter genom ett påstått gåvoförfarande med Ijeh och genom att hävda att Selakovics kontraktsbonus betalades när han fortfarande var bosatt utomlands.

Därmed skulle Selakovics sign on-bonus bara beskattas med 15 procent, i enlighet med den så kallade artistskatten.

Men de tolkningarna av skattelagstiftningen godtar sannolikt inte skatteverket.

Det troliga är i stället att IFK Göteborg påförs fullt arbetsgivaransvar på båda utbetalningar och får stå för spelarnas löneskatter på kontraktsbonusarna.

Dessutom påförs stora straffavgifter på de uteblivna skatterna.

Med hjälp av experter på skatteverket har Sportbladet räknat ut att IFK Göteborg kan tvingas betala 13 miljoner kronor i skatter för spelarduon.

Har IFK Göteborg möjlighet att betala de summorna?

– Det får vi se. Det är klart att vi måste titta på det, men det är inte huvudfrågan nu, säger ordföranden Bengt Halse. Det påverkar inte hur vi agerar i fortsättningen.

Kan överklaga

I mitten av 1990-talet var IFK Göteborg en förmögen förening efter framgångarna i Champions League med närmare 100 miljoner kronor i eget kapital.

I det senaste bokslutet var siffran nere i 13 miljoner kronor. De likvida (kontanta) medlen är ännu lägre.

– Inom 90 dagar efter beslutet är fattat ska skatterna betalas in. Det är huvudregeln, säger Björne Sjökvist, skattedirektör på skatteverket.

IFK Göteborg kan dock i tur och ordning överklaga

skattebesluten till länsrätten, kammarrätten och eventuellt även till regeringsrätten.

Förlorar klubben omprövningen måste man då också betala straffräntor.

– Det går att få anstånd med att betala skatterna om omprövningarna betraktas som skatterättsligt svåra, säger Björne Sjökvist.

13 miljoner IFK Göteborg kan tvingas betala

Både Peter Ijeh och Stefan Selakovic har haft nettokontrakt som garanterat dem sign on-bonusar efter skatt.