Affären som krossat allt

Sportbladet har kartlagt hur det gick till när Blåvitt sattes på spel – och vart pengarna tog vägen...

Foto: SCANPIX
GLADARE DAGAR November 2003. Peter Ijeh klar för IFK Göteborg. Ordföranden Bengt Halse och klubbdirektören Mats Persson strålar ikapp med nigerianen. Men det är värvningen som kan kosta Blåvitt mer än de någonsin trott.
FOTBOLL

GÖTEBORG

IFK Göteborg ville bli det storlag de en gång var.

Framför allt drömde nye klubbdirektören Mats Persson och kassören Janne Nilsson om det.

När spelarna Peter Ijeh och Stefan Selakovic fanns tillgängliga slog de till – trots att Blåvitt inte hade pengarna.

De tvingades ta till ytterst tvivelaktiga metoder för att komma billigare undan.

Sportbladet har kartlagt hur det gick till när en 101-årig förenings framtid sattes på spel.

I juli 2003 är Peter Ijeh en av allsvenskans hetaste spelare, kanske den allra hetaste. Året innan har han vunnit skytteligan och trots en besvärlig skada under våren gör han över tio mål även den här säsongen.

Men kontraktet med Malmö FF är på väg att gå ut och han blir inte överens med klubben om ett nytt.

– Peter begär mer än både fyra och fem allsvenska normallöner. Vi vill ha honom kvar men inte till vilket pris som helst, säger MFF-ordföranden Bengt Madsen.

Det märkliga är att MFF egentligen har pengarna att betala för Ijehs tjänster. Klubben han till slut hamnar i – har det inte.

25 mil norrut följer IFK Göteborg händelseutvecklingen i Malmö noga. Säsongen 2002 var den forna storklubben ett stolpskott från att ramla ur allsvenskan, 2003 har de sportsliga resultaten varit något bättre, IFK slutar sjua. Men ingen är nöjd med det.

2004 ska klubben fylla 100 år och en ordentlig jubileumssatsning ska till. Satsningen inriktas med full kraft på att försöka värva Peter Ijeh.

– IFK ville ha någon att fokusera hela hundraårsjubileet på och var väldigt bestämda på att få Peter Ijeh, säger en källa till Sportbladet.

Men varför just Peter Ijeh? Hela idén föds när en släkting till familjen Ijeh i början av juli 2003 frågar Affe Akbari på Blåvitts marknadsavdelning om klubben kan ha ett intresse att värva honom när kontraktet går ut. Peter Ijeh har två kusiner i Göteborg som familjen har bra kontakt med. Peter Ijeh med familj har länge funderat på en flytt till Göteborg.

I augusti kontaktar Affe Akbari Peter Ijeh och frågar om han verkligen kan tänka sig att skriva på för Blåvitt. Det kan han. Nytillträdde klubbdirektören Mats Persson första uppgift i klubben blir därför att ringa MFF:s sportchef Hasse Borg.

– Jag pratade med Hasse i augusti och sa att vi hade för avsikt att förhandla med Peter Ijeh efter säsongens slut, förklarar Mats Persson.

Men där ljög Mats Persson sin kollega rakt upp i ansiktet.

Redan i mitten av oktober – medan allsvenskan pågår och Malmö är indragna i guldstriden – träffar Mats Persson och Affe Akbari Peter Ijeh och hans dåvarande agent Gunnar Grynner på ett hotell i Malmö. Persson presenterar ett kontraktsförslag för Grynner och Ijeh. Kontraktsförslaget når Sportbladet 13 oktober – sex dagar före Malmö FF och IFK Göteborg möts på Malmö Stadion med Peter Ijeh på plan. IFK vinner med 3-1 och spelar därmed definitivt bort Malmö från guldet.

– Blåvitt och Ijeh blev överens i mitten av oktober, innan allsvenskan var avsutad. Det kontraktsförslag som nådde media var till 99,99 procent överensstämmande med det som Ijeh senare skrev på, säger en källa med insyn i IFK Göteborg.

Det är ett mycket förmånligt kontraktsförslag IFK presenterar för Peter Ijeh. Det innehåller en sign on-bonus på en miljon kronor netto och en månadslön på 47 000 kronor netto i tre år. Därtill tillkommer matchbonusar, lägenhet och en bil från Volvo.

Malmö FF är inte nära att kunna matcha, deras sign on-bonus ligger bara på 300 000 kronor netto.

– MFF kunde inte drömma om att IFK skulle ha ekonomi att presentera ett sådant förslag som det ryktades om, säger en källa med insyn i MFF till Sportbladet.

Det har egentligen inte IFK heller. Under tre år i rad har boksluten varit katastrofala. Minus 23,9 miljoner kronor 2001 och 12,9 miljoner back 2002 följs av en förlust i mindre storlek, minus 4,5 miljoner kronor under 2003.

Det gör det ganska givet att f ö r e n i n g e n IFK Göteborg inte har råd att stå för kostnaden för Ijehs sign on-bonus som motsvarar 3,5 miljoner kronor.

I stället planerar man att någon form av riskkapitalbolag/privata finansiärer ska betala Ijeh.

– I dagsläget är det vi som betalar, men det troliga är att ett riskkapitalbolag bildas. Vi har haft ett antal kontakter med intresserade investerare men det är svårt att gå ut innan man har något att visa, säger ordföranden Bengt Halse i samband med att Ijeh presenteras på Stora Teatern i mitten av november.

Mats Persson la till:

– Modellen vi skissar på är inte klar ännu men den dag Peter Ijeh blir en kostnad för oss (10 januari) hoppas vi att den är det.

Redan vid den här tidpunkten går rykten om att kassören och styrelseledamoten Jan ”Plånbok” Nilsson – god för drygt 20 miljoner – som privatperson ska betala för Peter Ijeh.

En miljon kronor netto innebär en totalkostnad på 3,5 miljoner – en stor summa – och ”Plånbok” nekar på direkt fråga om han bekostat Ijehs sign on-bonus.

Men lösningen det skissas på innefattar i allra högsta grad Jan ”Plånbok” Nilsson.

I december 2003 förverkligar Blåvitt en modell som Mats Persson och Bengt Halse pratat löst om. En ”privat” finansiär löser kostnaden för Peter Ijehs sign on-bonus.

Det handlar om en avancerad aktietransaktion där kassören Jan ”Plånbok”Nilsson skänker 1 257 491 kronor med ett gåvobrev. Konstruktionen innebär att Nilsson inte ens behöver betala gåvoskatt.

Ett nytt Ijeh-kontrakt upprättas som skiljer sig på en väsentlig punkt – i stället för att sign on-bonusen ska betalas ut vid tre tillfällen under 2004 står det att Ijeh får hela summan på en och samma gång med hänvisning till Jan ”Plånbok” Nilssons gåvobrev.

Båda kontrakten är påskriva av Peter Ijeh och Mats Persson. Det ena är från november 2003, det andra från december 2003.

Ijehs dåvarande agent Gunnar Grynner hävdar senare att han aldrig informerades om vare sig gåvan eller det nya avtalet och är avskriven från alla brottsmisstankar, precis som Peter Ijeh.

Anledningen till att IFK Göteborg genomför den avancerade konstruktionen är att den sparar stora skattepengar åt IFK som helt enkelt insett att det inte finns pengar i klubben att lösa Ijeh på annan väg.

Jan ”Plånbok” Nilsson motiverar ”gåvan” med sin kärlek för klubben IFK Göteborg.

– Har man varit med om Champions League vill man inte uppleva ett allsvenskt kval igen. Min tanke var att finns det en möjlighet skall jag gärna hjälpa till. Jag är ju inte direkt barskrapad. Jag ville göra det för IFK Göteborg, sa Janne ”Plånbok” Nilsson.

Under hösten 2004 har Stefan Selakovic och hans agent Kent Carlzon räknat fram vad Selakovic kommer förlora i inkomst genom att flytta hem ett år tidigare från holländska Heerenveen. De kommer fram till cirka tre miljoner kronor netto och förslaget går ut till de klubbar som är intresserade av Stefan. När det visar sig att IFK Göteborg säger att de kan lösa övergången blir Stefans val enkelt.

Men också den här gången är det problem med ekonomin. Det är dock inte aktuellt med en ny ”gåva”, i stället tas planerna på ett riskkapitalbolag upp igen. Bengt Halse har fått styrelsens uppdrag att skrapa ihop ett antal förmögna människor i Göteborgsområdet. Dock utan större framgång.

Desutom möter planerna motstånd från delar av styrelsen. Vissa köper inte den föreslagna modellen –att finansiärerna ska få andelar i befintliga spelartruppen. Planerna rinner ut i sanden under vintern.

Trots detta meddelar klubbdirektören Mats Persson agenten Kent Carlzon att IFK Göteborg accepterar Selakovics krav på en sign on-bonus på tre miljoner kronor netto.

En summa som motsvarar 7,5 miljoner kronor brutto med alla skatter inkluderade.

Något som IFK Göteborg inte har råd med, trots att klubben för första gången på många år gått plus – 4,5 miljoner kronor.

Lösningen med Stefan Selakovic blir istället att värva honom med hjälp av den så kallade artistskatten. Det innebär att Selakovic kan få sina tre nettomiljoner och Blåvitt behöver bara betala 15 procent i skatt. Problemet är att Selakovic redan flyttat hem till Sverige när utbetalningarna sker.

19 december föder hans sambo parets första barn i Varberg. Selakovic deltar sedan inte i Heerenveens matcher och träningar. Sign on-bonusen betalas ut vid två tillfällen i januari när Stefan redan är i Sverige.

Genom att Stefan Selakovic folkbokför sig i april hoppas hans agent Kent Carlzon att problemet är ur världen.

– Min uppfattning är att Stefan inte var folkbokförd i Sverige när pengarna utbetalas, säger Carlzon.

Men detta saknar relevans, enligt skattejuristen Per Swanström på Skatteverket.

– Det är när själva vistelsen i Sverige inleds som är betydelsefull, säger Swanström.

Utåt sett har IFK Göteborg intagit en obekymrad attityd till problematiken runt Selakovic hemflytt. Men en högt uppsatt styrelsemedlem säger om Kent Carlzon:

– Det är ofattbart att inte en av Sveriges största spelaragenter hade bättre koll på artistskattereglerna.

Stefan Selakovic gör debut för Blåvitt i en träningsmatch 15 januari och Blåvitt tippas som en av guldfavoriterna jämte Malmö och Djurgården.

Pengarna till Stefan Selakovic betalas ut i början av januari. Men i stället för de avtalade tre miljonerna går 4,35 miljoner in på Selakovic holländska konto – alltså 1,35 miljoner för mycket. Selakovic upptäcker inte att han får för mycket betalt eftersom pengarna går till ett bankkonto i Holland med fördröjning på kontobesked.

Den överskjutande delen är beloppsmässigt exakt överensstämmande med Jan ”Plånbok” Nilssons gåva till Peter Ijeh ett drygt år tidigare – plus fyra procent ränta.

Under våren upptäcker Stefan Selakovic att han har fått för mycket pengar och kontaktar Mats Persson som beklagar ”misstaget” och instruerar honom att föra över pengarna till ett bankkonto i Luxemburg. Selakovic egen notering talar om en ”Janne P”.

Därmed är pengarna tillbaka hos Janne ”Plånbok” Nilsson och ”gåvan” var varken någon gåva eller skänkt med hjärtat – utan ett lån med fyra procents ränta. Peter Ijeh betalades med svarta pengar som tvättades via en ovetande och grundlurad spelare – Stefan Selakovic.

Varför just Stefan Selakovic? Uppgifter till Sportbladet från källor i utredningen menar att det var första egentliga tillfället Göteborg hade att återföra Janne Plånboks pengar via ett hemvändande utlandsproffs. Niclas Alexandersson vände visserligen hemåt redan våren 2004 men vid den övergången var det snarare Alexandersson som betalade Blåvitt för att komma hem.

Dessutom hade Blåvitt definitivt inte någon ekonomi att plussa på 1,35 miljoner kronor av ”misstag” på Alexanderssons konto under våren 2004. Men i januari 2005 visste klubben att det skulle droppa in intäkter från Royal League. Selakovics övergång blev ett perfekt tillfälle att återbetala Janne Nilsson.

Det var sista steget i det som för de inblandade framstått som en genial plan.

Att det var just klubbdirektören Mats Persson som medverkade till den avancerade konstruktionen var ingen överraskning för personer i hans omgivning.

– Mats Persson är en otroligt kreativ människa, säger en källa.

Genom lösningarna med en gåva och artistskatt skulle IFK Göteborgs kostnad för värvningarna av Ijeh och Selakovic stanna vid 4,5 miljoner kronor istället för över tio miljoner.

Men affärerna blev ingen billig lösning.

Nu kan de istället äventyra IFK Göteborgs plats i allsvenskan.

Så gick turerna i Blåvitt-härvan

Robert Laul, Michael Wagner