Mystiska miljonen åter i Göteborg

FOTBOLL

GÖTEBORG

Den mystiska miljonen har hittat hem.

Pengarna som IFK Göteborg betalade ut till kassören Jan Nilsson, via Stefan Selakovics konto, har återbetalts till Blåvitt.

- Det som beskrivits i tidningarna stämmer, säger Gunnar Larsson till Sportbladet.

IFK Göteborg har fått en ny gåva av kassören Jan Nilsson. I slutet av förra veckan betalade han klubben 1,35 miljoner kronor – samma summa han skänkte spelaren Peter Ijeh, men som senare betalades tillbaka av IFK Göteborg, via nyförvärvet Stefan Selakovic.

– Pengarna är återförda, bekräftar ordförande Bengt Halse.

Den mystiska miljonen, som misstänkts vara penningtvätt, är omgiven av många frågor.

– Jag visste inte att beloppet har betalats till IFK Göteborg. Det är en ny uppgift för mig, säger överåklagare Gunnar Stetler.

Att Janne "Plånbok" Nilsson hade fått tillbaka pengarna för gåvan till Peter Ijeh, och sedan betalat ut en ny mystisk miljonsumma till klubben, bekräftades på det extra styrelsemöte som hölls på Nya varvet i Göteborg i söndags kväll. Där tog Nilsson och klubbdirektören Mats Persson även på sig ansvaret för den mystiska miljonens märkliga resa, via Selakovic konto i Luxemburg.

– Det blev tydligt på mötet att det aldrig funnits styrelsemöten där transaktionerna diskuterats. Dom (Nilsson och Persson) tog på sig allt, säger Gunnar Larsson, som fanns med på mötet.

– Det framkom också att pengarna är utbetalda precis som det beskrivits i tidningarna.

Men Nilsson hävdade så sent som förra veckan att han inte fått några pengar. Hur kan han då ha "betalat tillbaka dom"?

– Det kan bara Nilsson svara på. Men precis så var det, svarar Larsson.

Men Jan Nilsson fanns inte med på presskonferensen – och är svår att nå.

– Han var inte i skick att vara med och svara på frågor, säger Bengt Halse.

Om gåvan för Peter Ijeh har återbetalats, som Larsson bekräftar, är den mystiska miljonens senaste transaktion förra veckan alltså att betrakta som ännu en gåva av Nilsson.

På presskonferensen blev den mystiska miljonen ännu mer mystisk när klubbdirektör Persson bestämt hävdade att den förresten inte alls har någon koppling till övergången med Peter Ijeh.

– Det är riktigt, sa Persson.

Gåvan då och gåvan förra veckan har inte med varandra att göra, menade klubbdirektören.

– Nej, markerade han tydligt.

Mats Persson sa också under mötet att han nu begärt och beviljats tjänstledig på obestämd tid.

– Nu ska jag vila och bli mig själv igen, sa han.

Igår kom även beskedet att Stefan Selakovic är delgiven misstanke om medhjälp till grovt skattebrott i samband med sin inblandning i transaktionerna kring den mystiska miljonen. Han hävdar att han är oskyldig.

Thomas Tynander