Nya förhör om ”IFK-miljonen”

Överåklagaren sätter press på Blåvitt: Vill veta kretsloppet

FOTBOLL

GÖTEBORG

IFK Göteborg kommer tvingas svara på nya, tuffa frågor.

Ekobrottsmyndigheten vill veta mer om den mystiska miljonen.

- Det är klart att det blir nya förhör, säger överåklagare Gunnar Stetler.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Nya förhör väntar Jan Nilsson.

Uppgifterna om att 1,35 miljoner kronor betalats tillbaka till IFK Göteborg från Janne Nilsson gör att fler förhör kommer hållas.

- Jag vill naturligtvis ha reda på hela kretsloppet, säger Gunnar Stetler.

Han vill inte kommentera utredningen mer än så.

- Jag kan inte säga något om vilka som kommer att förhöras, eller när det kommer ske. Men jag vill kontrollera vilken som är den slutgiltiga versionen från IFK Göteborgs sida.

Enligt vad Sportbladet erfar genomfördes den senaste överföringen av den mystiska miljonen i torsdags av kassören Janne Nilsson tillbaka till IFK Göteborg.

Nya utfrågningar

Det innebär att klubbdirektören Mats Persson knappast var inblandad i den detaljen eftersom han då satt anhållen i Göteborgs polishus.

Därför är det troligt att de som kommer höras kring återbetalningen är Nilsson själv och IFK Göteborgs ordförande Bengt Halse.

Nilsson och Persson redovisade en förklaring till den mystiska miljonens irrfärder vid IFK Göteborgs extrainsatta styrelsemöte i söndags kväll. En förklaring som klubbledningen på måndagens presskonferens sa att de accepterat.

Det var på denna presskonferens som IFK-ordföranden Bengt Halse bekräftade att de 1,35 miljoner som Stefan Selakovic betalat tillbaka till Janne Nilsson, via ett konto i Luxemburg, sedan i förra veckan återigen fanns i IFK Göteborgs ägo.

”Det får konsekvenser”

- Det kände jag inte till innan dess, och nu är det inte konstigare än att jag vill få reda på vad som hänt, säger Gunnar Stetler.

Blev du förvånad över uppgiften?

- Det får ju konsekvenser, så det är klart att jag reagerade. Men jag antar att det inte är den sista överraskningen som kommer i den här härvan.

För ekobrottsmyndigheten finns det fortfarande mycket kvar att utreda.

Inget åtal före nyår

Gunnar Stetler hoppas ha mer klart för sig i början av december.

- Då hoppas jag veta mer om behovet av ytterligare förhör, om vi ska väcka åtal, eller om utredningen ska läggas ner. Men jag skulle bli mycket förvånad om ett eventuellt åtal väcks före nyår.

Henrik Lundgren, Michael Wagner