Blåvitt klarar skattesmäll enligt ordföranden

FOTBOLL

IFK Göteborg klarar en skattesmäll på flera miljoner kronor.

Det menar Bengt Halse, fotbollsklubbens ordförande.

På tisdagen beslutade Skatteverket att upptaxera den före detta Blåvittspelaren Peter Ijeh med 2,8 miljoner kronor.

Det handlar om den ”gåva” till ett värde av mer än 1,2 miljoner kronor som spelaren fick från klubbens kassör Jan Nilsson. Skatteverket anser att det inte var en gåva utan lön.

I klubbens kontrakt med Ijeh, ett så kallat nettoavtal, står att Blåvitt ska betala hans skatter och avgifter. Det betyder att det blir klubben som får stå för skattenotan på cirka 1,6 miljoner kronor.

TT: Klarar klubben en sådan skattesmäll?

– Till att börja med så utgår jag från att beslutet kommer att överklagas. För det andra så är svaret ja, säger Bengt Halse till TT.

Övergång

TT: Om det blir fler sådana här beslut framöver kan det bli ännu större summor. Är du orolig för klubbens ekonomi?

– Hamnkanalen kan ju svämma över hela centrala Göteborg också. Vi får ta frågorna efter hand som de dyker upp, svarar Halse.

Turerna kring Ijehs övergång från Malmö FF till IFK Göteborg var upprinnelsen till den brottsutredning som nu pågår kring Blåvitts skatteaffärer. Sex personer är delgivna misstanke om skattebrott, däribland Bengt Halse, klubbdirektören Mats Persson och kassören Jan Nilsson.

Nilsson har tagit timeout som kassör och Persson har tagit tjänstledigt.

På Blåvitts presskonferens i måndags fick Persson frågan om det finns något samband mellan Ijehaffären och de drygt 1,3 miljoner kronor som gått in på Nilssons konto via spelaren Stefan Selakovics konto i Luxemburg. Mats Persson svarade ”nej”.

Återbetalning

I Skatteverkets beslut om upptaxering av Ijeh hänvisar man till Ekobrottsmyndighetens förhör med Mats Persson. Han har, enligt Skatteverket, sagt att utbetalningen på drygt 1,3 miljoner från IFK Göteborg avsåg återbetalning av Nilssons utlägg i samband med Ijehs övergång. Persson ska också ha sagt att betalningen skett via Selakovics konto.

Halse vill inte kommentera detta.

– Nu får rättvisan ha sin gång. Jag kan inte ge mig in i enskildheter.

TT: Åklagaren Gunnar Stetler är förvånad över att ni inte gör en egen utredning?

– Det uttalandet får stå för honom. Men vi torgför ju inte allt vi håller på med, säger Halse.

Annika Hansson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM