Blåvitt pressas av sponsorerna

Volvo kräver internutredning - Halse hänvisar till polisen

FOTBOLL

GÖTEBORG

IFK Göteborg pressas från många olika håll.

Nu också av sponsorerna.

- Det är ett renlighetskrav att klubben genomför en internutredning, säger Bengt Kjellberg, informationsdirektör på Volvo Personbilar.

STÄLLER KRAV IFK Göteborgs allra största sponsorer kräver nu att skattehärvan också utreds internt. Volvos informationsdirektör säger att: "Det är en väldig skillnad mellan en sådan kontroll och ekobrottsmyndighetens utredning. Det är det flera av oss sponsorer som tycker." På presskonferensen 7 november berättade Bengt Halse (bilden) att de valt att inte göra en internutredning.

Vid den välbevakade presskonferensen på Ullevi för en vecka sedan meddelade IFK Göteborgs ordförande Bengt Halse att klubben inte skulle genomföra en egen utredning i skattehärvan.

- Vi vill inte slänga någon enskild person åt vargarna. Processen måste ha sin gång. Vi anser att vi inte har resurserna att göra en bättre utredning än ekobrottsmyndigheten, sa Bengt Halse då.

Uttalandet möttes av stor förvåning hos flera av klubbens stora sponsorer, som under slutet av veckan pratade ihop sig tillsammans.

Handla snabbt

Enligt vad Sportbladet erfar kräver de nu att IFK Göteborg genomför en internutredning.

- Det är viktigt att det så snabbt som möjligt kommer fram vad som sagts och vad som gjorts. Föreningen är det viktiga och inte de enskilda personerna, säger Peter Wiklander, pr-chef på Ica.

Bengt Kjellberg, informationsdirektör på Volvo Personbilar Sverige:

- Det är ett renlighetskrav att klubben gör en internutredning. Det är det i alla organisationer som hamnar i en sådan här situation. Det är bra för alla parter. Det är en väldig skillnad mellan en sådan kontroll och ekobrottsmyndighetens brottsutredning, säger Kjellberg. Det är det flera av oss sponsorer som tycker.

Har det framförts till klubbledningen?

- Ja, på ett informellt sätt. De känner till vårt önskemål.

Okänt bidrag

Genom sitt sponsorskap bidrar Ica med sju miljoner kronor årligen till IFK Göteborg. Volvos bidrag är okänt, men lär vara i miljonklassen.

Ordföranden Bengt Halse tillbakavisar delvis sponsorkraven på en egen utredning inom klubben.

- Det är en definitionsfråga vad en egen utredning är. Att veta vem som gjorde vad gör polisen bättre än vi. De har helt andra resurser, upprepar Halse.

Storsponsorerna önskar dessutom att de får information direkt från föreningen.

- Vi har följt vad som hänt via medias rapportering dagligen. Jag hoppas att de ansvariga inom IFK Göteborg kallar till någon form av informationsmöte med sponsorerna, säger Bengt Kjellberg.

Michael Wagner