Det finns bara ett sätt att värva spelare

Robert Laul: …betala mest

FOTBOLL

AIK:s och Anders Carlssons chansning gick inte hem.

Med hjälp av media och supportertryck försökte de vinna dragkampen om Stefan Batan.

Men det finns bara ett sätt att värva spelare på - betala mest pengar.

På ett sätt lyckades AIK:s och Carlssons taktik, nu lever Stefan Batan under hot.

Om vi tar det hela från början tror jag att Stefan Batan helst av allt ville gå till AIK. AIK var hans favoritklubb som liten och där såg han bäst möjligheter till speltid.

Till för två veckor sedan ville Stefan Batan helst av allt gå till AIK. Ingen betvivlar längre detta faktum.

Men AIK lyckades inte lösa honom från Assyriska. AIK hade fyra månader på sig att bjuda lika mycket som Djurgården (3,2 miljoner kronor) men la aldrig pengarna på bordet.

Dubbelspelande agent

AIK försökte - på inrådan av dubbelspelande agenten Anders Carlsson - hitta olika lösningar för att slippa betala 3,2 miljoner kronor.

Första steget var att hitta en lucka i Batans kontrakt så att han kunde gå som bosman. Men när advokaterna tvistat färdigt hade Assyriska det finstilta på sin sida, Batans kontrakt gällde över 2006.

AIK:s och Anders Carlssons nästa steg - och här kommer det allvarliga i den här sorgliga soppan - var att ta hjälp av media och det supportertryck som skriverierna snabbt orsakar. Stefan Batan råddes att skriva på ett treårskontrakt med AIK innan det fanns en uppgörelse med Assyriska. Därefter presenterades Stefan Batan som AIK-spelare på aktiebolagets officiella hemsida.

Denna taktik, att ta hjälp av medierna, är inte helt ovanlig vid övergångar. Effekten man vill uppnå är att skrämma bort övriga intressenter, undvika att spelaren ändrar sig samt sätta press på säljande klubb att gå med på liggande bud. Metoden kan vara effektiv.

Men Assyriska vek sig inte. De visste att budet från Djurgården stod kvar.

Till slut började Stefan Batan tröttna på den segdragna historien och via sin pappa Sait -som Djurgårdens klubbdirektör Bo "Super-Bosse" Andersson redan i somras hade ett högst inofficiellt möte med - undersöktes möjligheterna att börja om på nytt.

Att familjen Batan tjänar åtminstone en halv miljon i sign on-bonus och Stefan får en månadslön på 50 000-60 000 kronor är ingen vågad gissning. Men det är samma summor som Batan med familj lovades av AIK och Anders Carlsson i höstas medan de fortfarande trodde på en bosmanövergång.

Batan under hot

Den plötsliga vändningen i affären fick den tragiska konsekvensen att Stefan Batan nu lever under hot, något som kunnat undvikas om AIK och Anders Carlsson inte offentliggjort affären innan alla papper var underskrivna.

- Vi kan bli tydligare i vår kommunikation, erkände AIK:s nytillträdde vd Charlie Granfelt på gårdagens presskonferens.

Samtidigt gjorde Granfelt det stora misstaget att plocka med Anders Carlsson upp på podiet.

Det var direkt osmakligt att höra Carlsson sitta och uppvigla genom att kalla sin egen klient för lögnare - samtidigt som han utan omsvep krävde procent på de pengar Batan kommer att tjäna i Djurgården.

Anders Carlsson var mycket tydlig i sitt största offentliga framträdande. Lite för tydligt tyvärr. En som däremot knappt sa någonting var AIK:s värvarbas Stefan Söderberg. Kanske bäst så. Han har annat att tänka på. Ali Gerba, bland annat.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM