AIK kan straffas i Batan-affären

Klubben inte orolig: ”Vi tar risken – viker inte en tum”

FOTBOLL

AIK kan själva bestraffas om de tar ”Batan-affären” till förbundets skiljenämnd.

– Den risken tar vi, säger AIK:s vd Charlie Granfelt.

Foto: Lasse ALLARD
står fast AIK:s vd Charlie Granfelt anser inte att klubben har gjort något fel i affären med Stefan Batan.

Det var på AIK:s presskonferens som vd Charlie Granfelt avslöjade att klubben tänker gå vidare till Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd.

Beslutet står fast.

– Absolut. Vi viker inte från det vi har sagt. Vi hoppas kunna gå till skiljenämnden så fort som möjligt, säger Granfelt till Sportbladet.

Men AIK har en del att riskera. En dom till Assyriskas fördel innebär inte bara att Stefan Batan förblir Djurgårdens spelare, det innebär också att AIK skrivit kontrakt med Batan på regelvidrigt sett.

Beredda gå vidare

Stefan Batan stod under kontrakt med Assyriska och AIK hade bara tillåtelse att förhandla, inte att skriva kontrakt med honom.

– När man skriver kontrakt med en spelare ska klubbarna vara överens, det är grundläggande. Vi kom inte överens med AIK, säger Assyriskas ordförande Ferit Varli.

Ni hade alltså inte gett AIK tillåtelse att skriva kontrakt med Stefan Batan?

– Inte som jag minns det, säger Ferit Varli.

AIK är ändå beredda att gå till skiljenämnden.

Men om Assyriska får rätt visar ju det att ni har gjort ett regelbrott genom att kontraktera spelaren?

– Ja, och det är något vi har beaktat. Men vi vill se vad alla eventuella avtal är värda. Det är väl bra om någon reder upp det här eller om det är djungelns lag som ska råda. Det blir ju en konsekvens åt ena eller andra hållet, och vi vill ha ett svar, säger Charlie Granfelt.

Kan bli sanktioner

Inom Svenska Fotbollförbundet kan man inte svara på vilken sorts straff AIK riskerar.

– Om en förening kontrakterar en spelare utan den andra föreningens tillåtelse är det i strid med Fifas regelverk. Vilken sanktion det handlar om vet jag inte, vi har aldrig haft ett sådant fall, men sanktioner blir det, säger förbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

Det besvärande faktumet för Assyriska i den här situationen är att om man ”vinner” i skiljenämnden kan Stefan Batan ligga illa till. Om avtalet mellan Batan och AIK skrevs utan Assyriskas tillåtelse, har ju inte bara AIK gjort sig skyldig till ett regelbrott utan även Batan.

En dom till AIK:s fördel innebär under alla omständigheter att han är AIK:s spelare.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM