Osannolik plattform att ta avstamp från

Stefan Alfelt: IMG går inte in i MFF för att idka välgörenhet

FOTBOLL

Minst 50 - kanske 100 - miljoner kronor i snitt om året i 13 år framåt.

MFF får med IMG-avtalet en för svenska förhållande osannolik plattform att ta avstamp från ut mot Europas storfotboll.

En drömsits som föder drömmar om ett svenskt klubblag med internationell konkurrenskraft.

Anledningen till affärssamarbetet är dels att IMG ser MFF som Skandinaviens intressantaste partner, dels att MFF inte anser sig ha förutsättning att självt nå fler sponsorer än man gör i dag.

Pengar i sig garanterar aldrig framgång. Men med en så stor och så långvarig ekonomisk garanti får MFF möjligheter att planera en långsiktig satsning på ett vis som ingen svensk klubb haft tidigare.

Den tidiga julklappen är ett bevis på att MFF:s och Malmöregionens attraktionskraft för närvarande är stor även på utländska investerare. För det vore märkligt om IMG ser så stora intäktsmöjligheter i MFF:s närområde som klubben skulle ha missat.

IMG går inte in i MFF för att idka välgörenhet. Bolaget tar 20 procent av bruttointäkterna om man landar på eller över garantisumman. Från att den nya arenan står klar 2009 är summan enligt Sydsvenskan 70 miljoner per år, vilket innebär att MFF är garanterat 56 miljoner per år i tio år. Under 2006 till 2009 är garantin sannolikt utfallet av årets sponsorintäkter, det vill säga 35 miljoner.

Den tre- till fyrdubbling av MFF:s 35 sponsorsmiljoner IMG tror sig kunna prestera måste till största delen plockas in från så kallade globala aktörer. Ett mission impossible för en enskild svensk klubbs av redan tunga arbetsbördor begränsade organisation, men en möjlighet för ett världsledande företag inom så kallad sports management.

Björn Borg var kontrakterad

International Management Group grundades av Mark McCormak 1960. En av de tidigaste stora stjärnor som kontrakterades var Björn Borg.

I dag är det ett företag med ekonomiska muskler, odiskutabelt kunnande och ett enormt kontaktnät världen över.

MFF hade allt upplagt för ett stort år 2005. Storfavorit till att vinna ett andra raka SM-guld. Fantastisk chans att ta plats i Champions Leagues gruppspel.

Det blev inte ens Royal League-spel.

Med de nya ekonomiska musklerna kan MFF både förstärka truppen på kort sikt och bygga upp en bättre än nu fungerande talangjakts- och utvecklingsverksamhet.

Faran ligger i kortsiktigt tänkande och en fartblindhet som resulterar i snabb stegring av övergångssummor och spelarlöner. Ett sånt scenario är varken nyttigt MFF eller för svensk fotboll totalt sett.

Att köpa ihop färdig internationell slagkraft är en omöjlighet i Sverige. Internationellt sett är MFF:s garantipengar fortfarande småpengar som inte ens räcker till Zlatans och Ljungbergs årslöner.

Bör kunna etablera stabilitet

Pengarna som möjliggör en storsatsning och ett nytt stadion som kommer att bjuda Sveriges redan nu största publik på tätare fotbollsupplevelser bör skruva upp fotbollstempen i Malmö till kokpunkten igen.

MFF bör med sin nyvunna trygghet kunna etablera en stabilitet som gör laget till ett absolut topplag i allsvenskan år efter år. Det sätter press på framförallt Stockholmslagen och IFK Göteborg att hitta egna lösningar att skapa konkurrenskraft.

I framtiden - och den är här ganska snart - kommer den allsvenska toppstriden så gott som uteslutande handla om bolagiserade storstadsklubbar.

Pengar garanterar inte framgång - men utan når man ingen framgång.

Stefan Alfelt