Gräsmattan räddas när Gamla Ullevi rivs

Undersökning: En av Sveriges bästa

FOTBOLL

Göteborg

Gamla Ullevi ska rivas och ge plats för en ny arena.

Men gräsmattan räddas.

– Det är bästa alternativet till konstgräs, säger Lars Ranäng.

Nya fotbollsarenor planeras på bred front i Sverige.

Hetaste debatten handlar ofta om underlaget – konstgräs eller vanlig gräsmatta?

I Göteborg har 60 spelare från IFK Göteborg, Gais och Örgryte skrivit under en protestlista mot konstgräs på den nya arenan som ska byggas där Gamla Ullevi ligger i dag.

– Självklart har vi tagit intryck av vad spelarna tycker. Även klubbarna vill ha naturgräs, säger Lars Ranäng ordförande i alliansen som representerar de tre klubbarna.

Konstgräset har dock förespråkats av en del för att det skulle klara av det tuffa slitaget från tre, eventuellt fyra, elitlag, på den nya arenan.

Nu har dock alliansen eventuellt hittat ett hållbart alternativ till konstgräset.

– Vi ska undersöka om det går att använda gräsmattan som finns på Gamla Ullevi i dag. Det är en av Sveriges bästa gräsmattor för fotboll, säger Lars Ranäng.

Nästa höst

– Vi har undersökt rötterna i gräsmattan. De är 15 centimeter långa, på en nyanlagd matta som rullats ut är de aldrig mer än fyra, fem centimeter. Ska vi satsa på vanligt gräs är det den nuvarande gräsmattan som har bäst förutsättningar att klara slitaget, säger Ranäng.

Går projektet att genomföra kommer Gamla Ullevis gräsmatta grävas upp på djupet i stora bitar, förvaras och sedan läggas på plats i den nya arenan.

Bygget av den nya stadion i Göteborg inleds troligen nästa höst efter EM i friidrott. Under byggnadstiden kommer Blåvitt, Gais och Öis hemmamatcher spelas på nya Ullevi.

Den nya arenan med 18 000 sittplatser kostar 180 miljoner kronor och beräknas stå klar hösten 2007.

Michael Wagner