De allsvenska fotbollsgudarna har blivit galna

Stefan Alfelt: Vilka krafter är det som satts i gång i svensk fotboll?

FOTBOLL

MALMÖ

Har de allsvenska fotbollsgudarna blivit galna eller vad är det frågan om?

Quirino till Djurgården för 13,5 miljoner kronor!?

En 21-åring som väldigt få svenskar har sett spela fotboll får till och med mer än Stefan Selakovic fick i sign-on-bonus..!?

Foto: AP
Quirino tackar de allsvenska fotbollsgudarna?

Som sagt - allsvenskan har nog blivit galen.

Okej, fortfarande är 4,25 miljoner i skriv-på-bonus för Selakovic bekräftat allsvenskt rekord i galenskap men vilka krafter är det egentligen som har satts igång i svensk fotboll? Plötsligt verkar det finnas en framtidstro som matchar den krossade övertron på IT-boomen.

Många miljonaffärer

Anders Svensson fick tio miljoner i näven för att komma hem till Elfsborg. Mathias Svensson snudd på hälften.

Helsingborg pyntade med hjälp av riskkapitalister in 15 miljoner för 33-årige Andreas Jakobsson och gav honom ett 3,5-årskontrakt.

Malmö jagar Christian Järdler och Christoffer Andersson. Två fortfarande unga före detta HIF-spelare som i dag har utlandskontrakt som garanterar löner svenska klubbar aldrig någonsin tidigare har kunnat matcha.

Vad notan för Henke Larsson stannar på står skrivet i prislappen för de stjärnor han kräver att ha runt sig när han vänder hem för att odödliggöra sin legend med ett nytt HIF-guld.

Någonting i den här penningkarusellen är märkligt nära det rent osunda.

Även om klubbar minimerar risk genom att sälja ut rättigheter till kapitalister är det alltid varumärket i form av klubbnamnet som tar smällen när det går åt helvete.

Väldigt liten marknad

När IMG presenterade avtalet med MFF, som så många verkar ha missuppfattat innebörden av, pratade jag med Christian Pirzer, managementföretagets affärs-

utvecklingschef i Europa.

Jag hävdade att Sverige är en globalt sett väldigt liten ekonomisk marknad.

- Ja, det är den visserligen. Men den är tillräckligt stor för att vara intressant, svarade Pirzer.

Det finns alltså kanske en tanke i galenskapen.

Zlatanaffären lyckad

När vi ofta ser på värvningar i ett ouppnåeligt Champions Leagueperspektiv missar vi betydelsen av att vara bäst hemma i ankdammen. Att locka köpstarka kunder till en kvalitativ sett internationellt medelmåttig underhållning kan vara en väl så god affärsidé. Procentuellt sett till klubbarnas ekonomi och publiksnitt är ju faktiskt 13,5 miljoner för Quirino ungefär densamma som Ajax chansning på en viss Zlatan Ibrahimovic.

En chansning som man kan säga gick hem.

Stefan Alfelt