Sören Åkeby jagar SM-guld på safari

MFF på träningsläger i Afrika: ”Det blir häftigt”

FOTBOLL

MALMÖ

Säsongsupptakt mitt i en safaripark med vilda lejon, elefanter och giraffer.

Samt en fotbollsplan byggd bara för Malmö FF:s skull.

- Vi får se om vi använder den, säger nye tränaren Sören Åkeby till Sportbladet.

Foto: OLOF ELFVERSON
LAddar i solen Sören Åkeby tar med sig sitt lag till Thanda safaripark för att ladda upp. Där har it-miljardären Dan Olofsson byggt en fotbollsplan speciellt för Malmö FF.

I går morse 06.20 landade Sören Åkebys plan från semestern i Thailand.

Vid lunchtid tog han emot flyttlasset i nya lägenheten vid Drottningtorget i Malmö och nu i morse inleddes den 15 timmar långa flygresan till MFF:s träningsläger i Sydafrika.

- Det är ganska mycket just nu, men det känns inspirerande, säger Åkeby till Sportbladet vid ett exklusivt samtal under blixtvisiten i Sverige.

Miljön för säsongsupptakten är minst sagt annorlunda. En safaripark på 5 300 hektar i Thanda, mitt i Zululand, i Sydafrika.

- Det blir häftigt. Ett suveränt tillfälle för mig att lära känna killarna och förklara vad jag står för och strävar efter, säger Åkeby som har aviserat hård fysträning.

Bra förutsättningar

När Malmö i fjol slutade femma i allsvenskan var det efter en säsong där laget - slitet av Royal League och kval till de europeiska cuperna - gick in i väggen under hösten.

Det kommer inte att upprepa sig i år.

- Mina spelare har fotbollskunnandet som krävs för att nå framgång. Det gäller nu att förbereda dem på bästa sätt, säger Åkeby som har en framgångsformel som på pappret är väldigt enkel.

Därför åker laget halvvägs över jorden till Safariparken i Thanda, dit man är specialinbjudna av it-miljardären Dan Olofsson.

Olofsson bjöd in Malmö redan 2004, men dåvarande tränaren Tom Prahl valde att tacka nej då fotbollsplan saknades. När Malmö nu anländer har både en ny plan och ett nytt gym byggts för lagets skull.

- Förutsättningarna där nere är perfekta, säger Åkeby.

"Bara SM-guld gäller"

Under Åkebys semester har MFF sålt båda lagets ytterbackar, Jon Inge Höiland och Joseph Elanga.

- En stor förlust. Men det var lite strul med Elanga utanför planen och Höiland hade ett mellanår i fjol. Vi får bygga nytt helt enkelt, säger Sören.

Har MFF i dagsläget material att spela ditt paradsystem, 4-3-3?

- Ja, det tycker jag. Niklas Skoog på väg mot formen och nye islänningen Emil Hallfredsson är spelare som passar i ett sådant system. Men vi låser oss inte, 4-4-2 med diamant kan mycket väl bli aktuellt.

Hur viktig är den här uppladdningsresan?

- Enormt viktig. Jag har gjort liknande grejer både med AGF och Djurgården som mynnat ut i riktigt bra säsonger.

Hur bra kan resultatet bli för Malmö FF?

- Det är bara SM-guld som gäller, avslutar Sören Åkeby.

Mattias Larsson