Hög tid - för nästa steg

Hans affärer ska få mästarklubben att lyckas i Europa: "Det känns som det skulle kunna lossna för Djurgården i år"

FOTBOLL

Han är finansmannen som ska göra Djurgården till en kraft att räkna med i Europa.

I en exklusiv intervju med Sportbladet berättar Tommy Jacobson om superförvärvet Thiago Quirino, Djurgårdens jakt på en playmaker och framtiden för svensk klubbfotboll.

- Vi står på randen till att ta nästa steg, det som ska ta oss ut i Europa. Men då måste fotbollen sluta hyckla, säger han.

Tommy Jacobson Ålder: 47. Familj: Förlovad med Anna. Tre egna barn och fästmöns två. Bor: Huddinge. Aktuell: Ordförande i riskkapitalbolaget Djurgården Fotboll AB, som just värvat superbrassen Thiago Quirino för 13,5 miljoner.

Som ordförande för riskkapitalbolaget Djurgården Fotboll AB är Tommy Jacobson en nyckelperson för hela allsvenskan. Bolaget har möjliggjort värvningar som Andreas Isaksson och Kim Källström till klubben. I dag heter Jacobson-värvningarna Mattias Jonson och Thiago Quirino, den nye brassen som värvades för nio miljoner från Atlético Mineiro för bara några dagar sedan, även om Jacobson förnekar att några avtal är skrivna ännu. Enligt uppgifter till Sportbladet tillkommer en sign on-bonus på 4,5 miljoner. Totalt alltså 13,5 miljoner kronor - för en spelare Tommy Jacobson aldrig sett spela fotboll.

"Aílton och Afonso - inga stjärnor"

- Vi fick väldigt bra kontakt med Mineiro via Ailton-snacket. De har levererat bra spelare till Örgryte hela tiden, så förtroendet för dem tycker jag man kan ha.

- Ailton och Afonso och de här, de är ju inga stjärnor i Brasilien om man säger så. Thiago är ju uttagen i U20-landslaget igen, så hans kvaliteter tror jag inte att man behöver vara orolig för. Men säker kan man aldrig vara, det kan bli fel socialt, det är ju trots allt annorlunda att spela i Brasilien. Och han kan bli knäskadad i morgon, säger Jacobson.

Hur känns det att göra en sån här värvning?

- Det är jävligt spännande. Det känns lite grann som när Kim Källström kom. Det känns som att det skulle kunna lossna för Djurgården i år. Men enligt tränarna behöver vi fortfarande en mittfältare, en nummer tio. Det har vi jagat sen Andreas Johansson försvann. Den luckan har vi inte lyckats fylla.

Söker en playmaker

Ni letar alltså aktivt efter en playmaker?

- Ja, det är ingen hemlighet. Men det är svårt. Martin Ericsson till exempel, han skulle vara bra, men han måste vilja komma hit också. Sen har han ju kontrakt med Ålborg också.

Ni har inte försökt få Henrik Larsson till Dif?

- Henke? Nej, det är inte lönt. Han har redan bestämt sig för Helsingborg, det säger ju alla man pratar med. Det är ens ingen som anstränger sig.

Du satsar enorma pengar på Djurgården. Publikintresset finns ju onekligen i allsvenskan. Ändå är vi långt efter resten av Europa....

- Vi kommer aldrig att kunna konkurrera med de allra största, om spelare som Zlatan och Ljungberg och så. Men b-skiktet, de som är strax under, de ska inte behöva gå till Norge och Danmark. Eller Belgien. Det måste gå att få hit dem till Sverige.

Men vad är problemet?

- Problemet är hyckleriet. De som säger att det ska vara mindre pengar i fotbollen har jag full förståelse för. Men jag kan inte förstå folk som säger att det ska vara mindre pengar och att vi ändå ska vara med och slåss i Europa. Det går liksom inte. Vi måste satsa pengar för att utvecklas. Vi måste vara mer professionella. Resurserna finns, det kan vi inte skylla på.

"En mental spärr"

Vad är då Djurgårdens plan?

- Jag har sagt det förr, om vi inte vinner hoppas jag att Malmö gör det, det är ett lag som satsar. Det låter som en floskel, men vafan. Kan Rosenborg så varför ska inte vi? Det finns ingen vettig anledning, det måste vara en mental spärr.

- Det som krävs är att man skapar en organisation kring laget, det glömmer man lätt. I Djurgården finns så mycket kompetenta människor bakom laget som aldrig syns. De sysslar med frågor som säkerhet, kansli, ekonomi, biljetthantering. Allt. Det går inte att driva klubbar som man gjorde förr, på ideell basis. Det måste finnas anställda, duktiga människor om man ska kunna ta fotbollen ett steg till. Djurgården omsätter totalt inom föreningen och DFAB strax under 100 miljoner kronor, då måste man driva det som ett företag.

Känga till allsvenska spelarna

Tommy Jacobson passar på att ge de allsvenska spelarna en känga.

- Jag tycker att vi måste ställa mycket högre krav. Ofta är spelarna proffs, men inte professionella. Därför blir det en stor omställning för svenska spelare som kommer ut i Europa. De blir chockade av miljön och plötsligt sitter de där på läktaren. Fotbollsspelare jobbar kanske tre timmar om dagen. Sen på söndag står det 13 000 och jublar och applåderar. Det är inte ett så jävla dåligt jobb, som man sen får kanske 50 000 i månaden för. Där ser vi redan en stor förändring, men det kan bli bättre.

Hur?

- Större lönespridning är viktigt. Man kan tala hur mycket man vill om balansen i laget, det är ändå artisterna folk betalar för. Det måste bli större skillnad mellan de bäst betalda och de sämst betalda. Det är de bäst betalda folk kommer för att se, och det är de som skapar draget. Jag fick en sån aha-upplevelse när jag såg Ailton spela, det är nog den bästa spelaren jag sett i allsvenskan.

Tobias Hysén - en artist

Tobias Hysén?

- Nej, det är ju inte fy skam att se honom heller. Med våra mått är han ju en artist. Men hela hans situation är symptomatisk, för några år sedan hade han ju aldrig stannat kvar i allsvenskan. Nu skrev han på ett nytt kontrakt med Djurgården. Allsvenskan börjar få högre status.

Hur viktig är arenafrågan för Djurgården?

- På lång sikt är det helt avgörande. Men nu är det väl klart att Hammarby och AIK får nya arenor, det tycker jag är jättebra, jag tror att det på sikt lättar upp för oss också.

Vad är då nästa steg?

- Vi står på randen att kunna ta nästa steg i klubbfotbollen. Djurgården och kanske något mer lag. Men det räcker inte med pengar, man kan inte bara kasta ner tio miljoner och så löser det sig. Det måste finnas en organisation som kan ta hand om det. Vi måste bli ännu professionellare helt enkelt.

Jacobson om...

David Tanentsapf