Här börjar Blåvitts jakt på SM-guldet

Nyförvärvet Gerbas första träning med IFK: Det fungerar bra

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
ALI GÅR PÅ KNOCK Kanadensaren Ali Gerba gjorde sitt första träningspass med IFK Göteborg efter flytten från Gif Sundsvall. Då väntade boxning, styrkelyft, armhävningar och magträning. "Jag är van vid den sortens träning", säger forwardsförvärvet.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Tvåa i fjol, 2006 ska det bli SM-guld på Kamratgården.

Sportbladet följde IFK Göteborg under årets första träningsdag.

Fyra minusgrader i snön kring Kamratgården. Uppemot det dubbla (!) inne i Delsjötältet. Inte undra på att det var 16 frusna Blåvitt-spelare som gjorde träningsdebut för 2006.

-Brr, det är kallare inomhus än utomhus, säger nyförvärvet Ali Gerba.

Anfallaren, som köpts in från Gif Sundsvall, kom tillbaka från hemlandet Kanada i söndags eftermiddag efter fyra veckors semester. Och åkte direkt på en tuff inledning i sin nya klubb. Två timmars träning inne i det iskalla tältet.

-Klart att det är tufft, framförallt eftersom jag just kommit tillbaka till Sverige. Det lär nog ta tre-fyra dagar innan jag känner mig pigg igen.

U21-spelare saknades

Det hindrade honom inte från att vara hyfsat pigg redan under det avslutande tvåmålsspelet. 23-åringen visade att han lär bli att räkna med i det blåvita anfallsspelet, med två mål under knappt 20 minuters spel.

-(skratt) Jaså, du räknade? Jag har ingen koll, men det är klart att det är skönt att göra mål direkt. Viktigt för självförtroendet att göra mål också på träning.

U21-landslagsspelarna

Oscar Wendt, Mattias Bjärsmyr, Marcus Berg och Pontus Wernbloom saknades, liksom spanske Javier De Pedro. Och huvudtränaren Arne Erlandsen.

-Jag har semester på Kanarieöarna några dagar till, men just nu är det ösregn, så det är precis som hemma i Göteborg, säger han på telefon.

Efter två timmars fotbollsträning avslutas det hela med löpning. 5 gånger 200 meter i omgångar.

Tre timmar senare är det betydligt varmare, och tuffare. Spelartruppen är återigen samlad, denna gång på ett gym i Askim. Cirkelträning står på programmet, med boxning, styrkelyft, armhävningar och magträning. Enbart träning för överkroppen.

"De blev lite skraja"

Vad tyckte spelarna om det?

-De blev lite skraja i början när jag plockade fram stängerna, så vi fick plocka av lite vikt. Det får bli målet att komma upp dit igen under försäsongen, säger Johansson med ett flin.

Får de godkänt?

-Det märks att de har tränat sånt här innan, även om framförallt de yngre spelarna hade vissa problem med tekniken. Men det är go i dem, de ger sig inte.

Ali Gerba, helt utkörd efter lång resa och två tuffa pass, var ändå nöjd.

-Jag är van vid den här sortens träning. Det fungerar bra.

Första träningsdagen avklarad: Vad är din målsättning för resten av året?

-Att vinna SM-guld.

Blåvitts första träningsvecka

Henrik Lundgren