– Det är mest drag här

Stans stora fotbollsprofiler om guld, Gud och rädslan att förlora ett derby

Foto: MATS STRAND
Max von Schlebrügge (Hammarby), Tobias Hysén (Djurgården) och Mats Rubarth (AIK).
FOTBOLL

Det är månader kvar till avspark - men allsvenskan är redan hetare än någonsin.

Djurgårdens guld och AIK:s comeback är har gjort att Stockholm insjuknat i en allvarlig fotbollsfeber.

Sportbladet har samlat ihop tre av Stockholmsfotbollens största profiler, Max von Schlebrügge, Mats Rubarth och Tobias Hysén. I en exklusiv intervju reder de ut hur det egentligen känns att förlora ett derby, guds återkomst i allsvenskan och vilken som egentligen är fotbollens huvudstad.

De har knappt börjat träna än, Hammarby har faktiskt inte börjat alls. Men redan nu, i mitten på januari, är den allsvenska fotbollen glödhet i Stockholm. AIK är tillbaka efter ett år i gärdsgården, Djurgården satsar enorma pengar på att försvara sitt SM-guld, och Hammarby imponerar i Royal League och väntar på en ny superarena. Publiken väntar bara på att det ska äntligen ska bli dags.

Max: - Framförallt är det ju att det är tre Stockholmslag som gör att det blir så hett. Nu blir det ju sex derbyn i år. De matcherna är nästan roligast att spela över huvud taget.

Tobbe: - Det blir ju så i och med att AIK är tillbaka. Hade AIK varit i allsvenskan förra året hade det inte varit samma hype i år, nu är de så stort att de är tillbaka. Derbymatcherna kommer att bli extra speciella i år.

"Häftigaste man kan spela"

AIK:s återkomst - den stora grejen?

Tobbe: - Ja, ett Stockholmsderby är det häftigaste man kan spela. Varje match är fantastisk.

Max: - De är ju inte fel ekonomiskt heller för klubben. Jag tror att alla vinner på att AIK är tillbaka.

Vad säger du, Rubarth, du måste vara ännu mer nöjd med att slippa superettan...

Mats: - Nämen superettan var kul, faktiskt. Vi gick ju upp. Med det intresset som var, det blev ju nästan större rubriker när vi gick upp än när Djurgården vann guld. Vi slog publikrekord både hemma och borta. Det var lika kul att gå upp som det var tråkigt att åka ur.

Men du är glad att det är allsvenskan i år?

Mats: - Jo, det är klart. Ett år får räcka. Det är ju derbyna som är grejen. Det är ju så, du kan sluta åtta, men vinner du derbyna så är det en okej säsong för fansen. Det är ju lite sjukt kan man tycka, men jag förstår dem.

Tobbe: - Det var ju så, vi tog ju bara en poäng totalt av Hammarby förra året. Trots att vi tog guld kände man att fan, säsongen var inte helt bra. Dagarna efter en derbyförlust, som den vi åkte på på Söderstadion, då är man inte fräck. Då vill man bara ut och spela igen för att köra över nästa lag. För fansen och föreningen blir det en chock varenda gång man förlorar ett derby.

Mats: - Man orsakar ju också att en massa människor får en tung dag på jobbet när man förlorar ett derby, en själv också för den delen.

Max: - Ja, det är jäkligt tungt att förlora ett derby.

"Då är guldet här"

Tre allsvenska Stockholmslag. Göteborg har fyra, men det känns om att Stockholmslagen är betydligt starkare. Vilken är Sveriges fotbollshuvudstad?

Mats: - Ja, just nu är det väl Stockholm, fast det är fler lag i Göteborg.

Tobbe: - Det är bara ett lag som vinner, och det laget är bäst. Sen får de andra lagen placera sig var de vill. Vinner ett Stockholmslag så är Stockholm fotbollens huvudstad. För då är guldet här.

Mats: - Intressemässigt är ju Stockholm huvudstaden. Det är ju mycket folk oavsett om vi vinner eller inte. Det är mest drag här helt enkelt.

Tobbe: - Hade Stockholm haft en arena som tog 50 000 så hade det varit 50 000 på derbyna.

Ni nämnde lagens prestationer. Hur bra är allsvenskan egentligen? Blir den bättre och bättre eller är intresset bara en medieskapelse?

Max: - Jag tycker den är bättre, kvaliteten utvecklas varje år.

Mats: - Sen finns det ju en trend att spelare kommer hem från proffslivet och färglägger alla lag. Det höjer både kvaliteten och intresset. Det var inte så hett för fem-sex år sedan att komma hem, då la man av efter att ha varit utomlands.

Tobbe: - Mycket av snacket att allsvenskan blivit sämre, det är bara för att det gått katastrof i Europa. Svenska klubblag kan inte räkna med att åka till Estland och Irland och bara vinna, så lätt är det inte. Det fick ju vi lära oss mot Cork om inte annat. Jag tror att vi hade fel inställning till den matchen redan från början. Vi kunde fått Tromsö eller Cork, och då blev alla jätteglada för att vi slapp åka till Nordnorge. Det är bättre att man känner fan, det här blir tufft. Jag tror vi kan slå många av lagen som är i Champions League, om man går in med rätt inställning.

"Vi har en bra tupp"

Vad tror ni om era egna lag? Är ni nöjda med sportchefernas jobb i vinter?

Mats: - Vi har ju en sju-åtta nya killar. Det är bra att man ser om sitt hus. Det är ju inga säkra och etablerade kort vi värvat, men det har vi inte råd med heller. Jag har egentligen ingen aning om vad det är för spelare som kommit, men det blir säkert jättebra.

Max: - Vi har ju inte värvat så mycket. Men vi har en bra trupp, många unga som fått lite rutin från förra året. Jag tror de kan kliva fram ännu mer i år, så det kan bli riktigt bra. Det viktigaste är att vi inte tappat några nyckelspelare.

Tobbe: - Vi har ju ersatt Stenman, sen har vi köpt Stefan Batan. Den här Benedict Vilakazi har de hållt på med i två år snart. Det måste ju vara världens bästa spelare om de lägger ner så mycket jobb (skratt).

"Göteborg blir bra"

Om vi vidgar vyerna lite. Vad säger ni om övriga lag?

Max: - Göteborg kommer nog bli bra, de var riktigt bra redan förra året. Och så Malmö självklart. Även om de har förlorat ett par spelare så har de ett bra lag.

Tobbe: - Jag tycker man säger varje år att Helsingborg får man akta sig för. Sen blir de femma-sexa. Det är jävligt konstigt, för de har många bra spelare och spelar bra fotboll stundtals. Det är som om de har någon mental spärr. Men de har en bra trupp, som kan bli ännu bättre med Henke. Vi får hoppas att de redan är för lång efter när gud kommer hem (skratt). Nädå, det hade varit kul om han gjorde det, oavsett vilket lag han går till. Där har du den ultimata hemvändaren. Det hade varit ganska häftigt med honom i allsvenskan.

Max von Schlebrügge

Foto: Foto: MATS STRAND

Tobias Hysén

Foto: Foto: MATS STRAND

Mats Rubarth

Foto: Foto: MATS STRAND

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM