Steve Bruce vill ha Max - ett mycket gott betyg

FOTBOLL

Vår förbundskapten Lasse Lagerbäck gjorde en del märkliga saker i slutet av förra året.

Det allra märkligaste: att han inte ansåg Ronaldinho vara en av världens tre bästa spelare utan i stället la sina Fifa-röster på Sjevtjenko, Maldini och Raul.

Det nästan lika märkliga: att han tog ut en inhemsk landslagstrupp för januariresan till Saudiarabien utan att ha plats för Hammarbys Max von Schlebrügge.

Det sägs, att Steve Bruce förvånat lär ha skakat sitt huvud borta i Birmingham...

Skakade våra huvuden gjorde vi också några stycken på den där presslunchen på självaste Luciadagen på Fotbollstadion, men Steve Bruce är ju trots allt en helt annan auktoritet i ämnet "Försvarsspelare".

Sedan december 2001 är Bruce manager i det Birmingham City som sladdar i Premier League - just nu på 19:e plats med 16 poäng, en efter Portsmouth, tio före jumbon Sunderland - och som man idag kopplar samman med Max von Schlebrügge.

51 mål - som mittback

Men det är ju som mittback i Alex Fergusons klassiska Manchester United-lag vi främst minns honom. Värvad 1987 från Norwich City och åren 1989-96, tillsammans med Gary Pallister, den mittbacksklippa som Fergusons United vilade emot under denna klassiska period, då Steve Bruce också var med om att vinna tre Premier League-titlar, en ligacup, två FA-cuper plus Cupvinnarcupen en gång.

Totalt blev det under denna tid 407 United-matcher och 51 mål - som mittback...

Vad jag egentligen bara vill säga är det, att om Steve Bruce vill ha Max von Schlebrügge som back i sitt lag - och man har tydligen scoutat honom hela hösten - så är det ett mycket gott betyg. Användbar som han är både som mittback och vänsterback.

Steve Bruce har akuta problem med massor av skador. Senast i FA-cupmatchen mot Torquay i helgen saknades skadade backar som Mario Melchiot, Matthew Upson och Jamie Clapham, vilket bland annat hade till följd att tränarsonen Alex Bruce fick göra debut som högerback.

Schlebrugge behövs i Birmingham

Max behövs alltså förmodligen lika mycket i Birminghams försvar som han gör det i Hammarbys.

Sportbladets statistik för de två senaste säsongerna över Hammarbys fram- resp motgång med eller utan Max i laget är fruktansvärt avslöjande.

Översatt till erövrade poäng innebär siffrorna:

4med Max 67 poäng på 34 matcher = 1,97 per match;

4utan Max 13 poäng på 18 matcher = 0,72 per match.

Närmast far Bajen-Max på söndag med Lagerbäck & Co till Mellanöstern för de två landskamperna mot Saudiarabien och Jordanien, uttagen sedan Rosenborgs Mikael Dorsin beviljats frisedel.

Uttagen för tredje gången i en landslagstrupp och på Hammarbys hemsida säger han:

-Det gäller att inte hålla tillbaka utan ge allt.

Så ska det låta.

Lasse Sandlin